Meedenkgroep Bloemwaard

Verslagen bijeenkomsten meedenkgroep

Al in een vroeg stadium in dit project zaten we aan tafel met de meedenkgroep van Bloemwaard in Kaatsheuvel. Op deze pagina leest u de verslagen van deze bijeenkomsten terug.

Derde bijeenkomst meedenkgroep juli 2023

Introductie

Sociaal projectleider, Desiree de Jong, startte de avond met een welkom aan de aanwezigen. Vervolgens was er een korte voorstelronde van het projectteam (Casade), vertegenwoordiger van de gemeente Loon op Zand en de vertegenwoordiger van de huurdersbelangenvereniging. 

Besproken punten

Allereerst, de officiële naam van het project is vastgesteld; Bloemwaard. Aangezien het laatste overleg met de meedenk-/klankbordgroep weer een tijd geleden was, eind januari 2023, was het weer tijd om de groep uit te nodigen en hen op de hoogte te brengen van de voortgang van het project. Welke acties hebben we als projectteam van Casade allemaal uitgevoerd en waar staan we nu? 

Het doel van deze avond was voornamelijk informeren en niet zozeer meedenken/meebeslissen.  

Wat hebben we de afgelopen tijd gedaan? 

Casade heeft op Sweensstraat 82 een informatiepunt geopend. Wekelijks wordt op de maandagmiddag een inloopmoment georganiseerd. Veel mensen zijn al bij het informatiepunt langsgekomen met hun vragen. Dit raden we ook aan. In verband met de vakantieperiode kan het inloopmoment afwijken van de gebruikelijke tijden. Bij het infopunt is een lijst te zien met openingstijden. 

Verder zijn de huisbezoeken afgerond en hebben we contact opgenomen met enkele particuliere eigenaren in en langs het plangebied. Met hen hebben we gesproken over mogelijke uitbreidingen van het plangebied, maar daarover kunnen we momenteel nog geen zekerheid geven. We houden u uiteraard op de hoogte. 

Concept stedenbouwkundig plan 

Ook is Casade bezig geweest met de verdere uitwerking van het concept stedenbouwkundig plan. Daarvoor hebben we meerdere gesprekken gevoerd met de gemeente Loon op Zand en hebben we een principeverzoek ingediend (Let op! Dit is nog niet de formele indiening van het plan). Het principeverzoek is openbaar in te zien op de website van de gemeente Loon op Zand (vergaderingsnummer 3.7).

Het besluit en de bijbehorende adviezen op het principeverzoek zijn daar te downloaden. Op basis van de adviezen van zowel de gemeente als de buurt, hebben we het stedenbouwkundig plan aangepast. Het aangepaste stedenbouwkundig plan is 10 juli besproken met de leden van de meedenkgroep. Een afbeelding hiervan is terug te vinden op de website van Casade onder het projectnaam ‘Bloemwaard’. Op de tekeningen laten we de verwachte bouwhoogtes en hoeveelheden zien. We hebben nog geen details of precieze woningtypes. Dat bespreken we op een later moment met de meedenkgroep. Ook de mogelijke invulling van de openbare ruimte bespreken we nog. 

In het nieuwe concept stedenbouwkundig plan komen we uit op een totaal van 71 woningen in plaats van 73 voor Casade. Daarbij komen nog 11 woningen in het bezit van Hoefnagel Projectontwikkeling. Samen 82 woningen in plaats van 84 woningen. Het project is daarmee opgesplitst in twee delen, sociale en commerciële woningbouw. Dit aangepaste plan ligt nu ter controle bij de gemeente Loon op Zand. 

Toelichting gemeente over omgevingswet

Tot slot heeft de vertegenwoordiger van de gemeente Loon op Zand (Lonneke Lossie) een toelichting gegeven over de nieuwe omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht wordt. De Omgevingswet vervangt de huidige 'wet ruimtelijke ordening'. Bloemwaard is het eerste project in de gemeente Loon op Zand dat behandeld wordt met deze procedure. Casade en de gemeente zoeken daarin de samenwerking op.  

Vervolg 

We blijven in contact met de bewoners en omwonenden. Dit doen we via: 

  • Nieuwsbrieven; 
  • Informatiepunt (Sweensstraat 82); 
  • Meedenkgroep 
  • Huisbezoek  
  • Casade website www.casade.nl/bloemwaard; 
  • Gemeente website; 
  • Lokale publicaties/krant

Ook blijven we in gesprek met de gemeente, Hoefnagel Projectontwikkeling, particuliere eigenaren, de school en de zorginstelling Prisma. Na akkoord op het stedenbouwkundig plan starten we met de voorbereidingen voor het omgevingsplan en het ontwerptraject met de architect. Zodra we meer informatie hebben, komen we als meedenkgroep weer bij elkaar.  

 

Tweede bijeenkomst meedenkgroep januari 2023

Tijdens de tweede bijeenkomst hebben we de meedenkgroep geraadpleegd om mee te denken over een informatieavond voor alle bewoners. We hebben gecheckt of onze presentatie voldoende duidelijk was. Hier kwamen nog enkele opmerkingen over:

  • De verschillen van het 'sociaal statuut' en 'sociaal plan' duidelijk benoemen zodat er geen verwarring kan ontstaan.
  • De vraag over de verhuisvergoeding kwam ter sprake. Jaarlijks wordt deze vergoeding door de Rijksoverheid in maart opnieuw bepaald, Casade neemt dit over. Dus afhankelijk van de verhuisdatum van de huurders (na ingang van het sociaal statuut sloop), kan de vergoeding verschillen.
  • Voor de naamgeving werd geadviseerd om te kijken wat de historie van deze locatie is en aan de hand daarvan een naam verzinnen.
    Dit bespreekt Casade nog samen met Van Wanrooij en de gemeente Loon op Zand.
  • Onze intentie duidelijk maken bij bewoners om z.s.m. te slopen na afloop van het sociaal statuut sloop (na 18 maanden). Dus globaal het procesverloop benoemen (in jaren) tot oplevering.
    Dat geeft de mensen meer een beeld van wat zij kunnen verwachten. Uiteraard benoemen dat er risico’s zijn op uitloop, afhankelijk van de tijdsduur van de nog te lopen processen.
  • Ander aandachtspunt: de kiss & ride van de school wordt op moment niet op de juiste wijze benut. De meedenkgroep ziet hier graag verandering in, dus graag dit punt meenemen in de ontwikkelingsplannen/-gesprekken.

We nemen de opmerkingen mee om de presentatie nog duidelijker te maken voor alle bewoners.


Eerste bijeenkomst meedenkgroep juni 2022

Op 23 juni 2022 was de eerste bijeenkomst met de meedenkgroep. Hier werden vooral vragen beantwoord en maakten we afspraken over de communicatie. 
 

Algemene vragen & antwoorden: 

Vraag: Er is vermeld door een bewoner in de Anjerstraat dat de woning naast de koopwoning gerenoveerd wordt, klopt dit? 
 
Antwoord: Bartton en Desiree van Casade hebben een eerste gesprek gehad met de eigenaren van de koopwoningen aan de Anjerstraat en Sweensstraat die tussen de huurwoningen van Casade staan. We hebben met de bewoners besproken hoe zij over de ontwikkelingen (woningverbetering of sloop en vervangende nieuwbouw) denken. De eigenaren van de koopwoningen stonden open voor beide opties. Verder is nog niets besloten vanuit Casade welke optie het wordt. Het besluit wordt in oktober verwacht. 

Vraag: De wand die de gronden van de Asterstraat en de Leliestraat scheidt, wordt die in de nieuwbouwplannen (indien van toepassing) weggehaald? Graag wil de bewoner aan de Leliestraat dat de scheiding tussen de twee straten behouden blijft. 
 
Antwoord: Deze zaken bespreken we pas later in het proces tijdens de klankbordbijeenkomsten (en alleen als Casade in oktober met het besluit komt om sloop en vervangende nieuwbouw uit te voeren). 

V
raag: Blijft de paardenstal staan als Casade (samen met Van Wanrooij) ervoor kiest om sloop en vervangende nieuwbouw uit te voeren? 

Antwoord: Nee, alle gebouwen van de paardenwei worden gesloopt bij de optie sloop en vervangende nieuwbouw.

Vraag: Wat is de rol van Van Wanrooij in deze buurt en wat is haar relatie met Casade?

Antwoord: Van Wanrooij is een onafhankelijke partij in de ontwikkeling van het project (dus ook niet in dienst bij Casade). Van Wanrooij heeft Casade in het verleden benaderd om eventueel samen te gaan ontwikkelen als Casade besluit om de woningen aan de Asterstraat te slopen. Van Wanrooij heeft namelijk koopafspraken gemaakt met de eigenaar van het paardenwei achter de woningen van de Asterstraat.  
 
In het principe verzoek (concept) zal Van Wanrooij verantwoordelijk zijn voor de bouw van de 11 woningen ten zuiden van de Asterstraat incl. het aangrenzende parkeerterrein.

Vraag: Hoe is de splitsing van de Asterstraat zo ontstaan dat Van Wanrooij het zuidelijk deel gaat ontwikkelen, is het om financiële redenen? 
 
Antwoord: Gebaseerd op de concept nieuwbouwplannen, hebben beide partijen gekozen om de ontwikkeling van het zuidelijk deel van de Asterstraat aan Van Wanrooij over te laten. Tevens wordt het huidige pand van de eigenaar omgezet naar een woonbestemming. Omdat de ontsluiting van het huidige pand en de nieuwbouwwoningen hetzelfde is, is er gekozen om deze woningen toe te bedelen aan van Wanrooij 

Vraag: Waarom heeft Casade gekozen om met Van Wanrooij te gaan ontwikkelen (indien van toepassing) als het niet om het financieel aspect gaat? 
 
Antwoord: Het initiatief om samen te gaan ontwikkelen (inclusief de paardenwei) werd door Van Wanrooij voorgesteld.  
Het projectteam van Casade ziet kansen in het idee om samen met Van Wanrooij te gaan ontwikkelen. Het plangebied wordt groter, waardoor de kans ontstaat om meer woningen te realiseren en de opzet van de wijk te verbeteren. En er is natuurlijk een groot tekort aan woningen. Daarnaast biedt het de kans om de woonomgeving/leefgebied in de buurt te verbeteren. Nogmaals, dit geldt alleen wanneer we in oktober kiezen voor de optie sloop en vervangende nieuwbouw. 

Vraag: Komen er in het appartement van het conceptplan ook seniorenwoningen te zitten? Een grote groep in de buurt behoort namelijk tot die doelgroep. 
 
Antwoord: Of (enkele) woningen in het conceptplan ook werkelijk het label ‘seniorenwoningen’ krijgen is de vraag. Maar een deel van de woningen is wel geschikt voor senioren om in te wonen (gelijkvloers). Bij het aanbieden van de woningen maakt Casade vooraf de keuze of het een 55+ woning is. Daarbij krijgen mensen van 55 jaar en ouder voorrang. 

Vraag: Zijn er gesprekken gevoerd met de organisatie Prisma (gebouw aan de overkant van de school)? 
 
Antwoord: Tot nu toe zijn er nog geen gesprekken gevoerd met Prisma. Dat gaat wel gebeuren als we besluiten tot sloop en vervangende nieuwbouw over te gaan. Dan gaan we in gesprek over onderwerpen als het parkeren, verkeer etc.  

Vraag: Hebben bestaande huurders voorrang op de woningen bij sloop en vervangende nieuwbouw? 
 
Antwoord: Ja. Wanneer een besluit voor sloop en vervangende nieuwbouw is genomen, geldt vanaf dat moment ook het sociaal statuut sloop. Daarin staan de rechten van de huurder en de plichten van Casade. Casade begeleidt huurders naar een andere, fijne woonplek en betaalt een wettelijke vergoeding. We doen er alles aan om huurders van een te slopen woning goed te begeleiden. 

Vraag: In de conceptplannen zijn verschillende woontypen benoemd (appartementen, eengezinswoningen en seniorenwoningen), maar is er ook nagedacht over het mogelijk toepassen van woningen geschikt voor mantelzorg? Dit is in het verleden ook een keer aangekaart bij de gemeente Loon op Zand. Bewoners hopen dat dit idee ook wordt overwogen. 
 
Antwoord: Nee, hier is nog niet specifiek over nagedacht. Het ligt er ook aan wat de bewoners verstaan onder mantelzorgwoningen. Zijn dit twee losse gebouwen op één kavel? Of één gebouw waarin beiden (ouder en kind) kunnen wonen met eigen privé ruimten? Dit neemt het projectteam mee in hun studies naar mogelijkheden. Ook gaan we kijken naar de mogelijkheid waarbij ouder en kind niet op één kavel komen te wonen, maar wel bij elkaar in de buurt (bijvoorbeeld ouder in een appartement en kind met gezin in een eengezinswoning). De gemeente Loon op Zand kijkt ook wat het beleid van de gemeente is bij mantelzorg woningen en koppelt dit ook terug naar Casade.

Vraag: Hoe hoog worden de rijwoningen in het concept van Van Wanrooij?

Antwoord: Het idee van Van Wanrooij is om traditionele rijwoningen (2 lagen met een kap) te bouwen van 2,60 meter per laag. Dus een totale hoogte van 10-11 meter.

Vraag: Hoeveel woningen staan nu in het conceptplan voor de sloop en vervangende nieuwbouw optie? 
 
Antwoord: In het conceptplan staan in totaal circa 80-85 woningen ingetekend. Onder andere de uitbreiding met de paardenwei biedt de mogelijkheid om extra woningen toe te voegen in vergelijking met het huidige aantal woningen. Ook passen er in een woongebouw met appartementen meer woningen op een stuk grond dan bij grondgebonden woningen. Daarnaast zouden we bij sloop en vervangende nieuwbouw geen twee-onder-één-kap woningen meer bouwen, wat extra ruimte geeft voor extra woningen.

Vraag: Woningverbetering is een optie, maar tot hoever gaat Casade de woningen verbeteren? Tijdens de presentatie is gezegd dat er twee mogelijkheden zijn; tot de mate dat het voldoet aan de huidige eisen of voor een langere tijdsperiode. 

Antwoord: Er zijn twee opties: een renovatie tot bijna energieneutraal, dan kan een woning weer circa 30 jaar mee. Of een uitgebreidere renovatie tot Nul-Op-de-Meter-woning, dan kan een woning weer circa 50 jaar mee. Welke optie we kiezen, hangt af van de mogelijkheden van de woning en het bouwjaar. Dit kan dus per straat of woning verschillen.

Vraag: Wanneer of hoe lang verwacht Casade de werkzaamheden uit te voeren? 
 
Antwoord: Allereerst hangt het af van het te nemen besluit door het bestuur van Casade in oktober. Als het sloop en vervangende nieuwbouw wordt, dan kan het enkele jaren duren. Dit hangt ook af van partijen zoals de gemeente, aangezien zij ook de plannen moeten beoordelen en goedkeuren. Als de keuze valt op woningverbetering, dan duurt het proces uiteraard korter. Houd er wel rekening mee, dat gedeeltelijk woningverbetering en gedeeltelijk sloop- en vervangende nieuwbouw ook een mogelijkheid is.  

Vraag: Een bewoner heeft aangegeven dat in dezelfde straat, verschillen zijn bij de woningen. Om een voorbeeld te noemen; sommige woningen hebben kozijnen met dubbel glas en andere woningen niet. Hoe komt dat eigenlijk? 
 
Antwoord: Dit heeft de maken met de keuzes van de (eerdere) bewoners of Casade in het verleden. Toen konden we niet voorspellen hoe de situatie nu is met de hoge energieprijzen.  

Vraag: De gemeente Loon op Zand heeft aangegeven dat zij overal glasvezel in de grond wil laten leggen. Worden de werkzaamheden op deze locatie uitgesteld? Als Delta nu de werkzaamheden uitvoert en er wordt daarna gesloopt, dan zijn de uitgevoerde werkzaamheden voor niks geweest. Ook is het een verspilling van geld. 
 
Antwoord: Een terechte opmerking en vraag. Matthijs van Merwijk (gemeentelijk beleidsmedewerker ruimtelijke ordening) bespreekt dit intern bij de gemeente Loon op Zand. Later bericht hij het projectteam en de klankbordgroep hierover. 


Hoe communiceren we met de buurt?

De meedenkgroep vindt het voorstel van Casade voldoende:

  • Nieuwsbrieven/mailverkeer/huis-aan-huis communicatie
  • Verslagen van bijeenkomsten
  • Projectpagina op de website
  • Informatieavonden 
  • Communicatie klankbordleden - bewoners- omwonenden 
  • Informatiepunt in de wijk 
  • Communicatie rond besluitvorming 
  • Communicatie over het sociaal statuut 
  • Communicatie vooraf en tijdens de werkzaamheden

Verdere afspraken

  • Navragen bij de bewoners of zij geïnformeerd willen worden via de mail of per post/nieuwsbrief. 
  • Bij de volgende nieuwsbrief even vragen wat de voorkeur is van iedere bewoner (lijst opstellen).
  • Informatiepunt aan de Sweensstraat 82 zo snel mogelijk inrichten, waar de bewoners en omwonenden terecht kunnen voor vragen. 
  • Casade verwacht het informatiepunt gereed te hebben tegen het eind van het jaar. In ieder geval niet vóór de zomervakantie. 
  • De woning staat leeg, dus biedt het de kans om dit te doen. Gezien de technische staat en onduidelijkheid over de toekomst van de woningen, wil Casade er nu geen nieuwe huurders in plaatsen. 
  • We spreken af om de volgende klankbordbijeenkomst kort na de volgende informatieavond te houden. In oktober wordt de besluitvorming verwacht, dus dan valt er meer te bespreken.