Eenmalige huurverlaging 2023

De regering heeft afgesproken dat huurders die een te hoge huur betalen bij hun inkomen, een eenmalige huurverlaging krijgen. Dit geldt voor ongeveer 3.000 huurders van Casade. Deze huurders ontvingen hierover in april bericht.  
 
Denkt u dat u ook in aanmerking komt voor huurverlaging, omdat bijvoorbeeld uw inkomen na 2021 is gedaald? Dan kunt u ook zelf een huurverlaging aanvragen. Dit kan tot 31 december 2024. Lees er hieronder meer over!

Veel gevraagd over Eenmalige huurverlaging 2023

Ik heb een brief van de Belastingdienst gekregen over huurverlaging, maar krijg toch een huurverhoging. Hoe kan dit?

Algemeen

Casade heeft bij de Belastingdienst gegevens opgevraagd over wie recht heeft op huurverlaging. Als we uw inkomensgegevens hebben opgevraagd, kreeg u daarover een brief van de Belastingdienst. 

Heeft u een brief ontvangen dat wij per 1 juli uw huur verhogen? Dan heeft u volgens de Belastingdienst geen recht op huurverlaging, of zij hebben geen inkomensgegevens van u. Wij hebben u daarom geen huurverlaging aangeboden.

Denkt u wel recht te hebben op huurverlaging? Kijk dan op https://www.woonbond.nl/eenmalige-huurverlaging-2023. Hier vindt u meer informatie wanneer u in aanmerking komt voor huurverlaging en hoe u de huurverlaging kunt aanvragen.  

Heb ik recht op huurverlaging?

Algemeen

U komt in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging als: 

  • U op 1 maart 2023 ingeschreven én wonend bent in de woning waarvan de huur verlaagd moet worden.
  • U een zelfstandige woning in het sociale huursegment huurt (geen vrije sector woning met een geliberaliseerd huurcontract).  
  • Uw kale huurprijs per maand  tussen € 575,03 en € 808,06 ligt (prijspeil 2023). Is uw huur lager dan € 575,03 of hoger dan € 808,06? Dan kunt u geen huurverlaging aanvragen.
  • Uw inkomen lager is dan de voor u geldende inkomensgrens. In de tabel hieronder ziet u welke inkomensgrens voor u geldt.

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan wordt uw kale huurprijs verlaagd naar €575,03 (prijspeil 2023). 
 
Overzicht inkomensgrenzen 2023 voor huurverlaging
 
Eenpersoonshuishouden: inkomen tot inkomensgrens ≤ € 23.250 
Eenpersoons ouderenhuishouden (AOW-gerechtigd): inkomen tot inkomensgrens ≤ € 24.600   
Meerpersoonshuishouden: inkomen tot inkomensgrens ≤ €30.270*  
Meerpersoons ouderenhuishouden (AOW-gerechtigd): inkomen tot inkomensgrens ≤ €32.730*   

*) Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee.  

Woon ik in een sociale huurwoning of vrije sectorwoning?

Algemeen

Dit is afhankelijk van de huurprijs die u betaalde bij de start van uw huurcontract.
Was deze huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens in dat jaar? Dan huurt u een geliberaliseerde woning.
Was de huurprijs lager dan de liberalisatiegrens in dat jaar? Dan huurt u een sociale huurwoning. 
 
Via https://www.woonbond.nl/huur-ik-geliberaliseerd-of-gereguleerd kunt u controleren of u een sociale of geliberaliseerde huurwoning huurt. 

Hoe kan ik zelf een huurverlaging aanvragen?

Algemeen

Om zelf een huurverlaging aan te vragen stuurt u een brief met bewijsstukken over uw huishoudsamenstelling en inkomen naar huurincasso@casade.nl. Op https://www.woonbond.nl/eenmalige-huurverlaging-2023 vindt u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken. Ook vindt u daar meer informatie over welke bewijstukken u mee moet sturen.  

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag voor huurverlaging?

Algemeen

U ontvangt binnen 3 weken na ontvangst van de aanvraag een reactie van ons.  

Wanneer gaat de huurverlaging in?

Algemeen

Wordt uw aanvraag voor huurverlaging goedgekeurd? Dan gaat de huurverlaging in op de eerste dag van de tweede maand nadat u de aanvraag deed. Bijvoorbeeld: u doet de aanvraag op 1 juni, dan gaat de huurverlaging in op 1 augustus. 

Mijn aanvraag voor huurverlaging wordt niet goedgekeurd. Kan ik bezwaar maken?

Algemeen

U kunt uw aanvraag voor huurverlaging voorleggen aan de huurcommissie. Die beoordeelt de situatie en doet een bindende uitspraak. Ga hiervoor naar www.huurcommissie.nl.  

De Huurcommissie kan u kosten in rekening brengen als uw bezwaar niet toegewezen wordt. 

Gaat mijn huurtoeslag omlaag na een huurverlaging?

Algemeen

Dat is mogelijk. De nieuwe huurprijs kan invloed hebben op uw huurtoeslag. Maar de huurverlaging is altijd meer dan de daling van de huurtoeslag. U gaat er dus altijd op vooruit.

Geef uw nieuwe huur door aan de Belastingdienst via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Zo voorkomt u dat u mogelijk later huurtoeslag moet terugbetalen. Ook wij geven uw huurverlaging door aan de Belastingdienst. 

Tot wanneer kan ik een huurverlaging aanvragen?

Algemeen

Dit kan tot en met 31 december 2024.  
 
Om zelf een huurverlaging aan te vragen, stuurt u een brief met bewijsstukken over uw huishoudsamenstelling en inkomen naar huurincasso@casade.nl. Op https://www.woonbond.nl/eenmalige-huurverlaging-2023 vindt u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken. Ook vindt u daar meer informatie over welke bewijstukken u mee moet sturen. 

Wat is Geldfit?

Algemeen

Niet meer uitgeven dan op uw rekening staat is best een uitdaging in deze tijd. Casade en Geldfit werken samen om huurders beter te kunnen helpen als er financiële problemen zijn. Of om meer inzicht in uw financiën te krijgen. Geldfit kan u helpen om uw geldzaken fit te krijgen of te houden.   
  
Gratis en onafhankelijk advies 
Op www.geldfit.nl/casade krijgt u gratis advies dat past bij uw financiële situatie. Ook krijgt u tips over welke organisaties u bij uw geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vindt u bij u in de buurt.  
 
Geldfit werkt niet voor bedrijven of de overheid. Zij maken geen winst en het is gratis te gebruiken. Ook hoeft u uw naam niet op te geven en ze slaan uw gegevens niet op. U zit dus nergens aan vast. 
  
Zo werkt Geldfit
Ga naar www.geldfit.nl/casade
Start de Geldfit-test of lees informatie  
Heeft u liever contact met een medewerker van Geldfit? U kunt bellen en chatten.  
Geldfit is gratis en anoniem. U krijgt tips, tools en informatie en een overzicht van hulp bij u  in de buurt.  
 
Geldfit denkt met u mee 
Wilt u graag met iemand praten over uw situatie? Bel dan gratis en anoniem met  
0800 8115. Een medewerker van Geldfit luistert naar uw verhaal en denkt met u mee.