We moeten onze woningen duurzamer maken

We moeten onze woningen duurzamer maken 
Vanaf 2050 moeten alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal zijn. Casade moet haar 11.500 woningen dus duurzamer maken. Door woningen op te knappen, grondig te verbeteren of te vervangen door energiezuinige nieuwbouw. Daarin investeren we elk jaar maar liefst 60 miljoen euro. Zo houden we de woonlasten voor onze huurders laag én bieden we hen goede en comfortabele woningen.  
 
Ook úw huis komt aan de beurt!  
Heel veel woningen maken we in de periode tot 2050 duurzamer. Ook uw huis. We bekijken per groep woningen of we ze opknappen, verbeteren of vervangen door nieuwbouw. We begeleiden u daarbij altijd zorgvuldig, zodat u fijn kunt blijven wonen. Hebben we plannen voor uw huis? Dan hoort u dat op tijd van ons.
 
Van gas naar elektriciteit 
Waar het kan, zorgen we dat woningen alleen nog elektrische energie gebruiken. Dus verwarming met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. En voortaan elektrisch koken in plaats van op gas. Deze verandering doen we vaak in één keer met een grote woningverbetering. En soms in twee stappen, door eerst de woningen te isoleren en later de warmtepomp te plaatsen. 
 
500 woningen per jaar 
We pakken ongeveer 500 woningen per jaar aan. We merken dat veel huurders willen weten wanneer hun huis geïsoleerd wordt. En daar zijn we volop mee bezig. Maar we kunnen helaas niet alle 11.500 woningen tegelijk aanpakken. We doen ons uiterste best, maar soms vragen we meer geduld van u. 

Veel gevraagd over We moeten onze woningen duurzamer maken

Wanneer is mijn huis aan de beurt?

Algemeen

Als we uw woning gaan onderzoeken, hoort u dat van ons. We maken een planning voor telkens een jaar vooruit. Over het algemeen zijn de minst duurzame woningen als eerste aan de beurt. Dit zijn vaak de wat oudere woningen uit de bouwperiode 1950 tot 1980. Verder in de toekomst kijken is lastiger, omdat de wereld steeds verandert. Bijvoorbeeld door regels van de overheid, tekorten in de bouw of economische omstandigheden. We maken de planning dus voor niet meer dan een jaar vooruit.

Onderzoek
We maken per jaar een planning met de woningen die we gaan onderzoeken. Alle opties zijn daarbij open, van woningverbetering tot sloop of gewoon onderhoud. Staat uw woning op de planning voor onderzoek? Dan krijgt u daar een persoonlijke brief over. Het actuele overzicht van adressen waar we onderzoeken uitvoeren, vindt u op casade.nl/onderzoek. Deze lijst vullen we elk kwartaal aan. U als bewoner wordt altijd eerst geïnformeerd voordat de info op de website komt.

Onderhoud
Op casade.nl/onderhoud vindt u het geplande onderhoud voor het komende kalenderjaar. Natuurlijk ontvangt u op tijd bericht van ons als uw huis aan de beurt is.

500 woningen per jaar
We pakken ongeveer 500 woningen per jaar aan. We merken dat veel huurders willen weten wanneer hun huis geïsoleerd wordt. En daar zijn we volop mee bezig. Maar we kunnen helaas niet alle 11.500 woningen tegelijk aanpakken. We doen ons uiterste best, maar soms vragen we meer geduld van u.

Waarom maakt Casade haar woningen duurzamer?

Algemeen

Dit is een opdracht vanuit de overheid: vanaf 2050 moeten alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal zijn. Daarnaast vinden we het zelf heel belangrijk om te zorgen voor goede en comfortabele woningen voor onze huurders. Met minder energieverbruik. En daarmee dragen we bij aan een groenere wereld!

Wat betekent het als mijn huis wordt onderzocht?

Algemeen

Bij onderzoek gaan we kijken wat de beste keus voor uw woning is voor de lange termijn. Onze woningen moeten passen bij de wensen van onze huurders van nu, maar ook bij onze huurders over 30 tot 50 jaar. Bij het onderzoek zijn alle uitkomsten mogelijk, van woningverbetering tot sloop of gewoon onderhoud. Van veel onderzoeken merkt u niets, die doen we op afstand. Soms bekijken we één of meerdere woningen van binnen. Voor onderzoeken hoeven we nooit in álle woningen te zijn.

Een onderzoek duurt ongeveer één tot drie jaar. We houden u steeds op de hoogte van het onderzoek.

Wat doet Casade bij woningverbetering voor mij als huurder?

Algemeen

U kunt als huurder tijdens dit ingrijpende proces rekenen op onze begeleiding en ondersteuning. We vinden het belangrijk om goed contact met u te houden. Daarom krijgt u een vaste contactpersoon die u eenvoudig per e-mail of telefoon kunt bereiken. Daarnaast houden we u via nieuwsbrieven op de hoogte van het project. 
 
Als het mogelijk is, richten we een informatiepunt in waar u regelmatig kunt binnenlopen voor vragen.  
 
In het sociaal statuut vindt u uw en onze rechten en plichten bij woningverbetering. U krijgt bijvoorbeeld een vergoeding voor het ongemak. 

Wordt mijn huurprijs hoger na de woningverbetering?

Algemeen

U krijgt geen extra huurverhoging voor de woningverbetering. Wel betaalt u servicekosten voor zonnepanelen. Door de isolatie, de opwekking van energie en bij een juist gebruik van de nieuwe installaties, daalt wel uw energieverbruik.

Heb ik overlast van de woningverbetering?

Algemeen

De werkzaamheden kunnen voor behoorlijke overlast zorgen. Het is natuurlijk een ingrijpende verbouwing. Daarom ontvangt u een ongemakkenvergoeding. Hoe veel dit is, hangt af van hoe lang de werkzaamheden in uw woning duren.

Kan ik nog wel nieuwe gordijnen ophangen of een nieuwe vloer leggen?

Algemeen

U hoort ruim op tijd van ons wanneer we uw huis gaan onderzoeken. Dan geven we ook aan of het verstandig is om even te wachten met veranderingen aan uw huis. Het zou zonde zijn als u een nieuwe vloer koopt, en we die er weer uit moeten halen omdat de vloer geïsoleerd wordt.

Ik woon in een huis dat gebouwd is voor 1980. Wordt mijn huis nu gesloopt?

Algemeen

Dat weten we pas als we uw huis hebben onderzocht. We moeten al onze woningen duurzamer maken. Een oudere woning is vaak minder geïsoleerd, minder comfortabel en voldoet niet altijd aan de eisen van nu. Bijvoorbeeld een tweede toilet op de eerste verdieping. Daarom is het mogelijk dat we over een aantal jaar de toekomst van uw woning onderzoeken. Alle uitkomsten zijn daarbij mogelijk, van woningverbetering tot sloop of gewoon onderhoud. Als we uw woning gaan onderzoeken, hoort u dit natuurlijk van ons.