Hulp nodig in coronatijd?

Het dagelijkse leven is voor ons allemaal flink veranderd. We hebben op het moment allemaal te maken met het coronavirus. Juist in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn. Hoe mooi is het dat er in het hele land initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Dichtbij of op afstand. Van boodschappen doen voor je buur, de hond uitlaten tot een kaartje sturen om te laten weten dat je aan iemand denkt.

Lokale initiatieven
Ook binnen ons werkgebied, de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk zijn al heel wat leuke, bijzondere acties op touw gezet. Wilt u ook iets doen voor een ander of heeft u hulp nodig?
We hebben een overzicht gemaakt van de initiatieven die bij ons bekend zijn. Staat uw initiatief er niet bij? Stuur een mail naar a.jansens@casade.nl en we voegen het aan de lijst toe.

DongenIn de Facebookgroep Dongen helpt elkaar worden initiatieven en hulpvragen geplaatst. Een paar voorbeelden die je daar kunt vinden:

 • Een overzicht van adressen van (zorg)instellingen waar kaartjes naar gestuurd kunnen worden. Kaarten kunnen ook afgegeven worden in de speciale box die klaar staat bij De Poort, Gasthuisstraat 3, 5104 HP Dongen.
 • Een overzicht van adressen waar u een mini-bieb kunt vinden. Bij de mini-bieb kunt u gratis boeken uitzoeken of uitgelezen exemplaren omruilen voor andere boeken.
 • Een lijst met overzicht van bedrijven die thuisbezorgen.
 • Berenjacht. Overal in het land verschijnen er vrolijke beren voor de ramen van de huizen. Voor het keukenraam, het woonkamerraam of een bovenverdieping. Beren in allerlei kleuren, vormen en maten zodat de kinderen op berenjacht kunnen gaan met hun ouders!
 • Inzamelactie van materialen om mondkapjes te maken, die in Dongen en door vrijwilligers, volgens de RIVM richtlijnen, worden gemaakt.
 • Mogelijkheid te doneren voor initiatieven voor kwetsbare inwoners door aanschaf Dongen Helpt Elkaar -vlag
 • 10 april De Thuisquiz – online pubquiz
 • Gemeente Dongen is gestart met het maken van een videoreeks met in ieder filmpje een ambassadeur aan het woord van ‘Toon je hart’

Stichting Met je hart
Stichting Met je hart laat ouderen in Dongen die zich eenzaam voelen weer genieten. Van mooie momenten én van nieuwe vriendschappen. Dat doen ze door waardevolle ontmoetingen voor hen te organiseren. Nu deze ontmoetingen niet door kunnen gaan, zetten de vrijwilligers van Met je hart zich op andere manieren in. Zo zamelen ze bijvoorbeeld tijdschriften en puzzels in en bezorgen die bij de deelnemers van Met je hart en organiseerde de stichting een online bingo.

SWOD
Stichting Welzijn Ouderen Dongen biedt aan alle inwoners van Dongen en in het bijzonder aan de ouder wordende mensen een groot aantal diensten, o.a. maaltijdbezorging, aan.

ContourdeTwern
ContourdeTwern blijft present in het bedenken en uitvoeren van additionele diensten, die ervoor zorgen dat we isolement van ouderen en kwetsbare personen helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door regelmatig even te bellen, kleinschalige haal- en brengservice aan te bieden en boodschappen voor ze te doen.

Eagle Shelter
De Eagle Shelter is een gratis inloop vrijplaats voor ontmoeten, verbinden, inbrengen en ontvangen, talenten (her)ontdekken, creativiteit, hoop, groei en herstel! Een veilige haven voor iedereen! Zomaar binnenlopen gaat nu natuurlijk niet, daarom organiseert Eagle Shelter Open-Online-Contactmomentjes, 2 Keer per dag komen ze online voor een gezellig gesprek voor iedereen

Loon op ZandBerenjacht
Overal in het land verschijnen er vrolijke beren voor de ramen van de huizen. Voor het keukenraam, het woonkamerraam of een bovenverdieping. Beren in allerlei kleuren, vormen en maten zodat de kinderen op berenjacht kunnen gaan met hun ouders!

Bibliotheek Midden Brabant
De vijftien vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant zijn gesloten, maar online zijn ze open. De online Bibliotheek biedt toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. De website van Bibliotheek Midden-Brabant staat boordevol leuke tips en interessante links naar podcasts, games, apps en nog veel meer. Daarmee is het voor abonnees en niet-abonnees ondanks alles toch mogelijk de bibliotheek in huis te halen.

 • Boeken Bezorg Service: medewerkers van de Bibliotheek Midden-Brabant bezorgen gratis boeken aan huis bij senioren die geen gebruik kunnen maken van de online Bibliotheek.

Gemeente Loon op Zand
Met de spannende game HackShield sporen Junior Cyber Agenten kwaadaardige hackers op en proberen hen te slim af te zijn. Hierbij leren ze over hacken, datalekken en andere online gevaren. Met de opgedane kennis kunnen ze anderen waarschuwen voor online gevaren en zo zorgen voor een veiligere, digitale wereld.  Heeft u een kind tussen de 8 en 12 jaar die gek is op gamen? En maakt u zich soms zorgen over de online veiligheid? Maak uw kind dan enthousiast voor dit spel en geef hem of haar op via www.joinhackshield.nl.

ContourdeTwern

 • Boodschappendienst
 • Telefooncirkel en een luisterend oor
 • Thuisondersteuning met videobellen

Wijkteams
Ook tijdens de coronacrisis staan de wijkteams voor u klaar. Er zijn tijdelijk geen inloopspreekuren, maar de wijkteams zijn wel aan het werk.  U kunt ze telefonisch bereiken via het servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg via 0416-289247. Het servicepunt is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 -12.30 uur. Of stuur een e-mail aan servicepuntwwz@loonopzand.nl.

Kunt u het servicepunt niet bereiken? Dan zijn de wijkteams ook mobiel bereikbaar. Voor het wijkteam Kaatsheuvel Oost en Loon op Zand belt u met 06-46605515. En voor het wijkteam Kaatsheuvel West en De Moer belt u met 06-21204709.

De Rode Loper, Wijkpunt Pannenhoef en buurthuis Pannehoef doen ook mee aan de berenjacht

KBO Kaatsheuvel: acht opgeleide cliëntenondersteuners en vier opgeleide vrijwillige ouderen adviseurs, weet ze te vinden in deze tijd van onzekerheid. Het telefoonnummer dat u hiervoor mag bellen is 06-30419106.

 WaalwijkRKC voor elkaar
RKC Waalwijk heeft haar eigen coronahulpplatform. Met ‘RKC voor elkaar’ komt RKC Waalwijk in actie voor iedereen die hulp kan gebruiken of hulp wil aanbieden via www.rkcvoorelkaar.nl. Via de site kunnen mensen hun hulp aanbieden aan ouderen, andere kwetsbare groepen of zorgpersoneel, waarbij rekening moet worden gehouden met de strenge corona-voorschriften. Van een luisterend oor, boodschappen doen tot oppassen.

Wie juist hulp nodig heeft, kan ook een oproep plaatsen op de site.

De Kansenfabriek
De keuken van de Kansenfabriek kookt nu dagelijks maaltijden voor ouderen in BaLaDe en Boekelhoven(max. 100 personen). De maaltijden worden aan de deur bezorgd.

ContourdeTwern
ContourdeTwern blijft present in het bedenken en uitvoeren van additionele diensten, die ervoor zorgen dat we isolement van ouderen en kwetsbare personen helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door regelmatig even te bellen, kleinschalige haal- en brengservice aan te bieden en boodschappen voor ze te doen. Enkele voorbeelden:

 • Contactcirkels
 • Boodschappendienst
 • Thuis Ondersteuning met Videobellen

Jongerenpunt Midden Brabant
Iedere werkdag van 13.00 – 14.00 uur online spreekuur voor jongeren.

Berenjacht
Overal in het land verschijnen er vrolijke beren voor de ramen van de huizen. Voor het keukenraam, het woonkamerraam of een bovenverdieping. Beren in allerlei kleuren, vormen en maten zodat de kinderen op berenjacht kunnen gaan met hun ouders!

Bibliotheek Midden Brabant
De vijftien vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant zijn gesloten, maar online zijn ze open. De online Bibliotheek biedt toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. De website van Bibliotheek Midden-Brabant staat boordevol leuke tips en interessante links naar podcasts, games, apps en nog veel meer. Daarmee is het voor abonnees en niet-abonnees ondanks alles toch mogelijk de bibliotheek in huis te halen.

 • Boeken Bezorg Service: medewerkers van de Bibliotheek Midden-Brabant bezorgen gratis boeken aan huis bij senioren die geen gebruik kunnen maken van de online Bibliotheek.

 Waspik

Seniorenvereniging: belcirkel en boodschappendienst

 Den Bolder: digitale jeugd pubquiz en digitale Waspikse pubquiz

 KBO Brabant

MEE Brabant Noord
In deze coronacrisis krijgt iedereen te maken met nieuwe uitdagingen, zoals social distance, quarantaine en het omgaan met coronastress. MEE Brabant Noord beseft dat mensen met en zonder beperking te maken krijgen met nieuwe beproevingen en/of grote(re) zorgen. De onafhankelijk cliëntondersteuners van MEE zijn telefonisch bereikbaar voor informatie en advies. U kunt contact opnemen met MEE Brabant Noord via T 0416 675500 of mailen naar servicebureau.bn@meeplus.nl. Het Servicebureau is elke dag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Landelijke initiatievenRode Kruis

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Hulplijn voor kwetsbare mensen: tel. 070-4455888.

Ouderenfonds

Het Ouderenfonds biedt met de Zilverlijn, wekelijks telefonisch contact voor ouderen met vrijwilligers, en met Schrijfmaatje, een structurele vorm van contact met een vrijwilliger per post. Beide diensten zijn kosteloos beschikbaar voor alle ouderen. Aanmelden kan via tel. 088-344 2000.

Oranjefonds

Laat weten dat je aan iemand denkt en stuur een gratis kaartje.

Coronahelpers

Een platform om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.

Gewoon mensen die willen helpen

Een spontaan initiatief van een aantal studenten.

Niet alleen

Een initiatief vanuit de kerk, waar zowel hulp aangeboden als gevraagd kan worden.

Vertalen / Translate