Heb je even vijf minuten voor mij?

‘Heb je even vijf minuten voor mij?’ Hoe vaak zeggen we dit niet tegen elkaar?  Je zegt daar natuurlijk graag ja op, maar weet dat het maar al te vaak een opstapje is voor een gesprek dat veel langer duurt dan de gevraagde vijf minuten. Afgelopen zaterdag heb ik ervaren dat het ook anders kan.

Tijdens de huurdersdag van Casade in De Cammeleur in Dongen konden huurders vijf minuten met me in gesprek. We spraken af die vijf minuten ook echt vijf minuten te laten zijn, om anderen niet nodeloos te laten wachten. Die afspraak werkte geweldig.

In het uur dat me gegeven was heb ik in 12 keer 5 minuten interessante, bondige en intensieve gesprekken gevoerd met huurders. Over van alles wat hen bezighoudt: de gevaarlijke trap naar de vliering, de noodzaak snel een andere woning te vinden, de zorg over uitlatingen van landelijke politici over een enorme huurverhoging voor scheefwoners (hopelijk heb ik die zorgen weg kunnen nemen….), ideeën om tot gemeenschappelijke woonvormen voor senioren te komen.

Soms kun je iets meteen ophelderen, vaker moet  een collega even goed in de situatie duiken, soms doe je ook zelf weer inspiratie en nieuwe ideeën op. Kortom, voor mij was het zeer de moeite waard. Hopelijk geldt dat ook voor de mensen met wie ik gesproken heb. Als je open bent en goed naar elkaar luistert, leer je soms in vijf minuten met huurders méér dan in een vergadering van twee uur. Voor herhaling vatbaar! Roel van Gurp