Samen mogelijk maken

 

Mijn vader is dementerend, 78 jaar oud is hij. Hij was een bouwvakker, het huis waar hij sinds 1964 met mijn moeder woont heeft hij eigenhandig gebouwd. Hij is trots op het huis, het is zijn huis. Steeds vaker merk ik hoe vergeetachtig mijn vader is. De post die hij zojuist uit de brievenbus heeft gehaald is hij alweer kwijt, hij weet niet meer waar hij die heeft neergelegd. Regelmatig bellen de mensen van de biljartclub op met de vraag waar mijn vader blijft. Dat is aardig van ze, want ze weten dat hij de afspraken vergeet. Het briefje met speeltijden zit al weken in zijn jas. Onlangs reed ik met hem naar een feestje. Zodra we uit ons dorp reden, zei mijn vader regelmatig dat het toch allemaal zo veranderd was hier. Maar de wegen, de huizen en het landschap zien er nog steeds uit als jaren terug. Verhuizen is niet aan de orde, mijn broers en schoonzussen helpen mijn ouders daar waar nodig is, en dat gaat tot op heden goed.

Veel huurders van Casade beschouwen hun huurhuis als ‘mijn huis’, ze wonen al jaren in de woning en deze voelt als een warme jas. Ze hebben goede contacten in de buurt en willen er het liefst nog jaren blijven wonen, ook als hun gezondheidssituatie achteruit gaat. Over zeven jaar is meer dan de helft van onze huurders ouder dan 65 jaar. Een kwart van hen woont al langer dan 30 jaar in dezelfde woning. We weten dat met het klimmen der jaren ook de gebreken komen. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat onze huurders zo lang mogelijk veilig en verantwoord in hun eigen woning kunnen blijven wonen?

Bij Casade is het antwoord ‘samen mogelijk maken’. Medewerkers gaan bij huurders met een ondersteuningsvraag thuis op bezoek en we bespreken samen wat wenselijk is. Het zijn vaak kleine aanpassingen zoals een verhoogd toilet, een steunbeugel in de douche of het verwijderen van drempels in huis. ‘Samen mogelijk maken’ werkt: de huurders vinden een luisterend oor en blijven in contact met onze medewerkers. Tegelijkertijd werken we samen met de gemeenten in ons werkgebied om te voorkomen dat huurders van het kastje naar de muur worden gestuurd. We delen kennis en streven naar een meer integrale samenwerking binnen de Wmo. Dat is een mooie uitdaging!

Onze huurders zijn net zo trots op hun huis als mijn vader is. ‘Samen mogelijk maken’ draagt bij aan het vasthouden van deze trots. De wereld voor mensen met een zorgvraag wordt vaak kleiner, de hang naar een ‘thuisgevoel’ blijft onverminderd groot. En dat gevoel vind je nergens anders dan in je eigen huis, zelfgebouwd of jarenlang gehuurd…

 

Stephan van Erp
Manager strategie & bedrijfsvoering