Column Jessica Voets: graan besparen met quinoa

De voedselprijzen stijgen en naar verwachting staat ons ook nog behoorlijk wat te wachten wat betreft hogere graanprijzen. Ik sta ervan versteld dat we zo ontzettend afhankelijk zijn geworden van het buitenland voor zoiets belangrijks als voedsel. Desalniettemin is het nooit te laat om zelf het heft in eigen handen te nemen! En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kweken (en besparen) kan al vanuit je eigen tuin(tje) of balkon. Net zoals bij mij in mijn voortuintje. 😊

Train je planten
Vorige maand vertelde ik je hoe ik kapucijners zaaide. Deze zijn inmiddels gegroeid en hebben zichzelf al -zonder dat mijn hulp daaraan te pas kwam- via hun 'grijpers' aan de begeleidingsstokken vastgezet. Nu nog de hoogte in! Overigens geef ik deze plantjes niet meer iedere dag water, want daarmee maak je planten lui. Het wortelstelsel van een (iets oudere) plant werkt eigenlijk net zoals onze spieren: train je ze, dan worden ze sterker. Als ik nu nog steeds elke dag water zou geven hoeft het wortelstelsel zelf nauwelijks nog op zoek naar water. Daardoor worden de "wortelspieren" slapper: ze gaan minder diep de grond in, waardoor de plant uit een oppervlakkigere laag water uit de grond haalt en dus kwetsbaarder wordt voor droogte.

Kapucijners aan stok

Graanvervanger
Daarnaast vind ik het vanwege de stijgende graanprijzen, een goed idee om dit jaar een heerlijke en gezonde graanvervanger in mijn voortuintje te zetten: quinoa. Ik had al gelezen dat de variant die je in de supermarkt kunt kopen weliswaar geschikt is om te zaaien, maar dat deze het niet goed doet in ons Nederlandse klimaat. Dus heb ik voor de zekerheid quinoa-zaad bij een biologische kweker gekocht en in mijn tuin uitgezaaid. Dit, op dezelfde manier als bij de kapucijners: een paar zaadjes in een kuiltje in de grond en de komende paar weken elke dag wat water geven, omdat het beginnende plantje nog geen (sterk) wortelstelsel heeft om zelf water dieper uit de grond te halen.

Quinoazaad

Voorkweken
Ik zaaide de quinoa tegelijkertijd met de kapucijners en had verwacht dat er -net zoals bij de kapucijners- na een paar weken warm weer wel beginnende plantjes te zien zouden zijn.

Maar, daar dacht de quinoa zelf anders over... 😊 Er was namelijk helemaal niets te zien. Nul, noppes, nada! Bij geen enkel stokje wat ik als aanduiding bij de zaadjes had neergezet, ook maar één plantje! En omdat ik niet het risico wilde nemen om zonder resultaat af te wachten, besloot ik kort geleden om over te gaan op plan B: voorkweken in bakjes. En zie daar: quinoa heeft er nu wel zin in!

In de volle grond gebeurde er niets.....

...... maar in kweekbakjes heeft de quinoa er wél zin in!

Quinoa uit eigen tuin
Als ik deze plantjes straks in mijn tuin heb gezet, worden dit uiteindelijk mooie, grote planten die in de toppen helemaal vol zitten met zaad. Ik zal je op de hoogte houden wanneer het zover is. Natuurlijk moet je er als je het grootschalig in je keuken wilt gebruiken, veel meer van zaaien dan wat ik nu heb gedaan. Maar, ik vind het leuk om het te proberen en ik ben erg benieuwd hoe quinoa uit eigen tuin smaakt.

En volgens mij smaakt alleen al het (graan)prijsverschil erg lekker!

Met (graan) besparende groetjes,

Jessica Voets