Gezond en lekker uit eigen tuin

Tot begin vorig jaar lag er in haar voortuin grind en was het enige groen dat je er zag drie bakken met een Rododendron. Jessica had zich al eerder verdiept in planten die het binnenklimaat van haar huis verbeteren en zo de gezondheid ondersteunen. Door het lezen over planten en kruiden werd ze steeds enthousiaster en ze besloot in haar voortuin een moestuin aan te leggen. Ze vond iemand bij die haar kon helpen met de zwaardere zaken in de tuin: “Ik vind het belangrijk om creatief te kijken naar situaties, te kijken naar wat er allemaal juist wel kan, en op een gelijkwaardige en wederkerige manier samen te werken. Daarom verdelen we de taken in de tuin, maar ook de oogst verdelen we samen.”


Jessica bij een appelboompje (golden delicious) met daaronder o.a.  aardbeien, munt en beginnende citroen, verbena en echinacea (rode zonnehoed)

Zelf groenten kweken
“Ik vind het belangrijk dat we beter voor de aarde zorgen. Met een groene en eetbare moestuin draag ik mijn steentje bij. Zelf groenten kweken, fruit uit eigen tuin en kruiden om in de soep te gebruiken of om thee van te maken. Leuk om te doen, superlekker én beter voor het milieu. Nadat ik de eerste kruiden en plantjes had geplant werd ik steeds enthousiaster en ging ik me verdiepen in Permacultuur.

Permacultuur
Permacultuur leert je hoe je slimme combinaties van planten maakt die elkaar versterken, hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt. Wanneer je bepaalde groenten of kruiden naast elkaar zet, groeien ze beter door elkaars aanwezigheid. Zo zorgt kamille, waar je heerlijke thee van kunt maken, bijvoorbeeld voor een betere gezondheid van de planten die ernaast staan. Rabarber is eetbaar, maar bedekt de tuin ook langdurig. Door gebruik te maken van vaste of meerjarige planten, hoef je niet elk jaar opnieuw te kweken. En daarnaast laat je de grond niet kaal maar bedek je die -net zoals in de natuur- met organisch materiaal. Zo voed je de aarde zodat de grond niet uitgeput raakt.”


Amarant, mooie bloem en een graansoort vergelijkbaar met quinoa.
"Mooi is ook belangrijk voor zo’n moestuin aan de straatkant"

Eeuwig moes
De moestuin van Jessica is zorgvuldig ingericht. Ze heeft goed nagedacht over de keuze van de plek voor elk plantje. Er is veel variatie in groenten, kruiden en fruit. Ze heeft bessenplanten, rabarber, verschillende soorten munt, koriander, aardbeien, sla, mispelboompjes maar ook vergeten groenten zoals eeuwig moes. Jessica: “Eeuwig moes werd vroeger in de oorlog veel gebruikt. Het is een koolsoort waarvan je het hele seizoen kunt plukken. Een vaste plant die heel mooi is om te zien en waar je een lekkere stamppot van kunt maken.”


Eeuwig moes

Contact met de buren
Een bijkomend voordeel van een moestuin in je voortuin zijn de leuke contacten met andere mensen. “Buurtgenoten zien mij bezig in de voortuin en vragen wat ik aan het doen ben. Ik vertel hen over mijn hobby, de planten en groenten of over de geneeskundige kracht van een bepaald (on)kruid. Soms geef ik een stekje mee. Mijn buren hebben inmiddels wat plantjes van mij in hun achtertuin staan. Het is mooi om mensen zo beter te leren kennen en mijn passie voor moestuinieren te delen.”

Mispelboom

Planten ruilen
Op verschillende plaatsen in het land verschijnen steeds meer plantruilkasten. Een kastje waar je planten, stekjes en zaadjes kunt ruilen. Je neemt iets mee en laat iets achter zodat een ander er weer plezier van heeft. Zo hoef je niet elke keer nieuwe planten te kopen en kun je jouw eigen collectie (en die van een ander) uitbreiden. Want hoe meer planten hoe beter natuurlijk! Daarnaast vind je op social media diverse plantenruilgroepen. Op deze manier kwam Jessica aan het mispelboompje voor haar tuin. Een gelukstreffer!

Tips op Facebook
De foto’s bij dit artikel zijn in het voorjaar genomen. Alles begint dus pas net te groeien. De komende tijd geeft Jessica tips op onze Facebookpagina over de verschillende planten en kruiden in haar tuin en kunnen we zien hoe alles groeit en bloeit. Volg ons op Facebook en kijk mee hoe de moestuin van Jessica steeds mooier wordt!

Moestuin kan overal
Heeft u na het lezen van dit artikel zin om zelf een moestuin te starten? Een moestuin is op heel veel plaatsen mogelijk. Een balkon, een dak, een stukje van uw tuin of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin. Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over Permacultuur? Dan geeft Jessica graag tips en helpt ze u creatief mee te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. Stuur een mail naar nieuwsbrief@casade.nl en wij zorgen dat de mail bij Jessica terecht komt.