Column Jessica Voets: aardbeien, jammie!
Aardbeien, ik ben er dol op. Zeker uit eigen tuin. Zo'n twee jaar geleden kocht ik daarom enkele plantjes. En aan nog veel meer (biologische) aardbeienplantjes kwam ik door ze met iemand te ruilen tegen mijn kamerplanten. Zodoende had ik wel dertig aardbeienstekken, die ik allemaal in mijn voortuintje plantte.
Kleine bosaardbei
Daarnaast wilde ik de kleine bosaardbei uitproberen. Een bosaardbei (niet te verwarren met de schijnaardbei) is een wilde plant, waarvan zowel de planten als de vruchten een stuk kleiner zijn dan die van de gewone aardbei. Maar de smaak is voller, zoeter. Beide soorten zette ik in mijn tuintje.
Kleine bosaardbei
Bodembedekker
Als je aardbeienplanten dicht op elkaar zet hebben ze ook een goede functie als bodembedekker, zodat de grond niet kaal komt te liggen en deze zodoende minder snel uitdroogt. Daarnaast krijgen aardbeienplanten na de oogst 'uitlopers'. Dit zijn lange scheuten (stengels) aan de plant, waar nieuwe planten uitgroeien. Hierdoor heb je het jaar erop nog veel meer planten. Over het goed stekken hiervan schrijf ik wellicht een andere keer meer.
Aardbeienplant als bodembedekker
Supervermeerderaars
Een gemiddelde aardbeienplant maakt diverse uitlopers en dus meerdere nieuwe plantjes. En sommige planten zijn supervermeerderaars! Zo heb ik vorig jaar een buurvrouw één aardbeienstekje gegeven, dat dit jaar heeft gezorgd voor tweeëntwintig nieuwe stekken. Tweeëntwintig! Dit is echt ontzettend veel. Ik weet niet hoe het komt dat dit plantje zich zo enorm heeft vermeerderd. Wie weet heeft mijn buurvrouw er wel heel erg mooi tegen gezongen.
Wie groeit daar nou niet van! 😉
Vruchten
In elk geval zorgt het ervoor dat ze dit jaar al flink wat aardbeien heeft. En volgend jaar nog meer, aangezien de planten dan de meeste vruchten produceren. Net zoals bij mij in de tuin overigens, want zowel de gewone aardbeien als de bosaardbeien nemen steeds meer ruimte in. Hierbij bedekken ze ook alsmaar meer grond. Niet alleen wordt het bodemleven hier blij van, het scheelt je ook onkruid wieden. Want waar een aardbeienplantje groeit, groeien nu eenmaal geen ongewenste andere planten.
Ondertussen snoep je lekker van je eigen biologische aardbeitjes. En aangezien ik geen net over mijn aardbeien span, snoepen de vogels er heerlijk van mee. Zo geniet iedereen ervan.
Jammie!
Met snoepende groetjes,
Jessica Voets