Column Jessica Voets: Bzzzzz......bijen

Een moestuin bestaat niet zonder bijen. Zonder bestuiving hebben wij immers geen of minder groeten, fruit en aardappelen op ons bord. En als gewassen schaarser worden, weten we dat ze duurder worden. Reden te meer dus om de bijtjes te helpen. Want wat hebben ze het lastig!

Honingtekort
Als bijenhouder zie ik dit direct in mijn honingbijenkast: bijen komen regelmatig nectar en stuifmeel tekort, wat resulteert in minder honing en dus te weinig eten voor de bijen. Om die reden is het belangrijk om als mens zeer zuinig te zijn met het nuttigen van honing: het is immers bijenvoedsel.

Rode zonnehoed

Daarnaast gaat het slecht met de algemene insectenpopulatie in Nederland. Dit heeft meerdere oorzaken, twee ervan zijn te veel bebouwing (en dus te weinig beplanting) en het gebruik van pesticiden. Vanwege dit laatste is het goed om biologisch te eten (en hoe kan dat beter dan met je eigen moestuintje 😊) en ook je tuinplanten te kopen van een biologische teler. Want, van bestrijdingsmiddelen gaan bijen dood. En dat is een heel groot gemis.

Bestuivers
Dus, tijd om je moestuin vol te zetten met heerlijke en prachtige planten waar zowel mens als dier van kunnen genieten! Maar, met welke planten help je bijen eigenlijk? Dat is mede afhankelijk van de soort bij (of insect). Zo bezoeken allerlei bijen-hommel en vlindersoorten soms dezelfde bloemen, maar vaak ook niet. In deze column kan ik niet alle plantvarianten benoemen, maar met onderstaande richtlijnen worden diverse bestuivers ruim voorzien van voeding.

Bijenplanten
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om seizoenrond te zorgen voor een goede beplanting, zodat bijen het hele jaar te eten hebben. Dit betekent dat het goed is om van februari tot en met oktober bijenplanten in je tuin te hebben staan. Wat leuk is, is dat dit vaak soorten zijn die zich uitstekend lenen voor een moestuin, zodat je op jouw beurt ook weer van de vruchten smult!

 
Pompoen                                                             Appelboompje en Rode zonnehoedbloem

Zo zorgen bijvoorbeeld hazelaar en gele kornoelje in de late winter en vroege lente voor stuifmeel, dat wordt gebruikt voor het voeden van bijenlarven. Van de hazelaar pluk je dan in de herfst noten en van de vruchten van gele kornoelje maak je bijvoorbeeld jam. In de lente zorgen vrijwel alle fruitplanten-en bomen voor nectar en stuifmeel. En ook hondsdrafplantjes zijn er in de lente vroeg bij. Witte en rode klaver hebben een lang bloeiseizoen dat tot aan de nazomer reikt en zijn daarmee erg gewilde en belangrijke planten voor onze zoemende vriendjes. En in de zomermaanden zorgen rode zonnehoed, boerenwormkruid, lavendel en (wilde) witte lupine ervoor dat bijen erg blij worden. En wat te denken van citroenmelisse? Lekker als thee! Of pompoen? Hommels snoepen graag van de nectar en wij eten er later heerlijke pompoenen van. Maar ook courgette, bonen en rozebottel. Te veel om op te noemen eigenlijk. En ik heb ze toevallig allemaal in mijn tuin staan…

Braam

Moestuinparadijs
Wat vaak wordt vergeten is om ook aan het eind van het seizoen te zorgen voor bloeiende bijenplanten in je tuin. Diverse klaversoorten doen hiervoor dus goed dienst, maar ook struikklimop is een grote weldoener, want hiervan smullen de bijen zelfs in de herfst nog. En zo creëer je jaarrond een prachtig (moes)tuinparadijs waar zowel jij als onze insectenvriendjes met lust van kunnen genieten. Ik zeg: zoem!😊

Met zoemende groetjes,

Jessica Voets