De bloemetjes en de bijtjes. En: een zonnesmiley!

Beginnen bij het begin
En waar begin je dan mee in zo’n eerste column? Volgens mij is het goed om te beginnen bij het begin. Namelijk: het aantrekken van insecten. Natuurlijk mogen we zweefvliegen, lieveheersbeestjes en al dat andere liefs niet vergeten, maar zonder bijen wordt eten voor ons lastiger. Want als onze planten niet bestoven worden, kunnen de vruchten ervan zich veelal niet ontwikkelen en kunnen wij ze dus ook niet eten. Geniaal werk dus wat bijen voor ons doen.

Boorgattekening
En, omdat deze diertjes het in ons overbevolkte landje al lastig genoeg hebben, heb ik een paar maanden geleden in mijn achtertuin al een kant-en-klaar insectenhotel opgehangen. En daar zijn inmiddels al vele kamers volgeboekt! Daarom werd het tijd voor een extra hotel. Maar dan één die ik zelf zou maken. Met een stammetje hout en een boor in de hand ging ik aan de slag met een ludieke ‘boorgattekening’. Namelijk: een vrolijke zon die je stralend tegemoet lacht. Letterlijk. Ik word blij van zo’n zonnesmiley midden in mijn tuin, en volgens mij de bijen ook. Ik denk zelfs dat die stiekem gewoon vrolijk teruglachen…

En nu kan bijvoorbeeld de zachtaardige metselbij zijn nestje metselen in de gaten die ik heb geboord. Waardoor ze dichtbij mijn plantjes en bloemetjes woont, en ze meteen na ontwaken haar ontbijt kan nemen in mijn tuin. Ze is dol op bijvoorbeeld de bloesem van rode bes, kruisbes en longkruid. En laat ik die planten nou net allemaal in mijn tuintje hebben staan! Zij geniet van de bloesem, ik later van de vruchten. Wat een kanjer, die bij!

En prachtig om de natuur op deze manier te ondersteunen. Met zonnesmiley en al. 😊

Met zonnige groetjes,
Jessica Voets

(Lees de nieuwsbrief met het artikel over de moestuin van Jessica hier)