De vergeten mispel. Wie kent haar nog?

Het leuke aan het hebben van een moestuintje, is dat je er die soorten groenten en fruit in kunt planten die je vrijwel nergens anders tegen komt. Want, zegt de naam mispel je eigenlijk iets? De meeste mensen aan wie ik het vraag namelijk niet. Het is een typische vrucht vergeten, die je nog maar zelden ergens tegenkomt.

Romeinen
Van oorsprong een boompje uit de omgeving van de Zwarte en Kaspische Zee, werd de mispelboom vroeger door de Romeinen geïntroduceerd in onze contreien, waarbij ze bijvoorbeeld werd aangeplant bij Nederlandse kastelen en kloostertuinen. Ze is echter steeds meer uit ons landschap verdwenen, en ook in het wild is het een zeldzaamheid geworden. We zijn haar vergeten. En dus, vond ik het tijd om haar in mijn voortuintje te zetten! In het voorjaar zat ze vol met prachtige witte bloesem. En het fijne aan mispel vind ik, is dat ze vruchten heeft wanneer andere fruitbomen al lang geen fruit meer geven. Namelijk: nu.

Zo rot als een mispel
De heerlijke vruchtjes zijn niet eetbaar totdat het flink koud is geweest en de vorst er overheen is gegaan. En dan nog moet je wachten totdat de vruchten melig en bruin zijn, zodat je ze kunt eten. Ken je de uitdrukking 'zo rot als een mispel'? Die komt daar vandaan. Want mispel moet eerst een beetje "rot" zijn voordat je haar kunt eten. En dan smaakt ze een beetje naar appeltaart. Je schijnt er ook nog eens heerlijke mispelmoes van te kunnen maken. Daarbij is ze ook nog eens gezond, want ze zit boordevol vitamine C.

Jammie! Als ik de winter zo niet goed doorkom, dan weet ik het niet meer! ­čśŐ
Hoe kunnen we de mispel zijn vergeten? Ik niet in elk geval!

Met niet vergetende groetjes,

Jessica Voets