Duurzaamheidsuitdaging van acht Brabantse woningcorporaties breed opgepakt

De WarmteWissel
Acht Brabantse Lente-corporaties (Alwel – Area – BrabantWonen – Casade – Stadlander – Tiwos – WonenBreburg – Zayaz) hebben de duurzame ambitie om gezamenlijk hun woningvoorraad aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. De WarmteWissel is de uitdaging die ze neerlegden om met betere, innovatievere én praktisch toepasbare oplossingen voor individuele cv-(combi)ketels in hun huurderswoningen te komen. Deze vraag wordt gesteund door nog zeventien andere corporaties. Marktpartijen pakten de handschoen op.

WarmteWissel-finale en vervolg
Uit de maar liefst 48 inzendingen selecteerde de vakjury vijf finalisten die half januari werden bekendgemaakt. Tijdens de finalepresentaties op donderdag 5 maart in CHV Noordkade te Veghel maken zij duidelijk hoe hun oplossingen werken. Aanmelden voor het bijwonen van de finale – het aantal plaatsen is beperkt - kan via warmtewissel.nl.
De genodigden volgen live hoe de vakjury die middag de winnaars kiest. De vakjury bestaat uit Diederik Samsom (voorzitter; onderhandelaar voor het landelijk klimaat-akkoord en kabinetschef van EuroCommissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid), Sabine Jansen (universitair docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology), Paulus Jansen (algemeen directeur Woonbond), Elphi Nelissen (professor Building Sustainability TU Eindhoven) en Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur).

De drie winnaars worden beloond met een geldprijs van € 20.000, terwijl de overige twee finalisten elk € 5.000 ontvangen. Gastspreker tijdens de finale is Kim Spinder, bedenker en uitvoerder van innovatieve projecten in organisaties, auteur van ‘Het Kleine Innovatieboek’ en ‘We Quit Mail’ en maker van de podcast ‘de Innovatie Wasstraat’.
De organiserende corporaties van De WarmteWissel gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in woningen te realiseren. Doel is uiteindelijk te komen tot energiebesparende, CO2-reducerende en comfortabele alternatieven voor de traditionele cv- en warmwaterketels in de huurderswoningen.

De diverse oplossingen van de finalisten
De vijf oplossingen de gepresenteerd worden, zijn:
• HRsolar SPRING van HR Solar;
• Tarnoc Turbine Ketel van Tarnoc;
• Volthera Hybride PVT Systeem van Alius, Vaillant Group NL, Vissers Waalwijk BV, Hendriks Coppelmans Uden BV, Skippon en ClimateBooster;
• Duurzaam thermisch energiesysteem van Fectum, De Twee Snoeken, Woonconnect, Solesta, Nathan en Kwartiermakers in de Bouw;
• Compacte gasgestookte warmtepomp van Cooll Sustainable Energy, Van Dorp Installaties BV en Orange Climate BV.

Bekendmaking finalisten