Kapucijners: gewoon zelf kweken
De blaadjes komen weer aan de bomen en de natuur staat in bloei: het is lente! Hoog tijd dus om aan de moestuin te beginnen en je eigen voedsel te kweken.
Eenjarige planten
Alhoewel een permacultuur moestuin veelal bestaat uit eetbare vaste planten, vind ik het ook leuk (en lekker) om daarnaast wat eenjarige planten te kweken. Dit jaar heb ik daarom gekozen voor quinoa en kapucijners. En die laatste kun je nu al zaaien. Want hoe lekker zou het zijn om verse kapucijners te eten? Ik weet eigenlijk niet eens hoe die vers smaken. Jij wel? Verse tuinbonen bijvoorbeeld zijn heerlijk en bijna niet te vergelijken met de smaak van gedroogde tuinbonen of die uit een potje. Maar kapucijners? Ik weet het niet. Maar, ik wil het graag proberen. En met een voortuin als moestuin, kan dat ook. Wat een luxe. Aan de slag dus! 😊
Inzaaien
Daarom begon ik pas geleden met inzaaien. De zaden weekte ik eerst twee dagen, zodat wortel gemakkelijker schieten gaat. Sommige zaden vormden hierdoor zelfs al een begin van een worteltje aan de boon. Je stopt ze vervolgens per 2 á 3 in een kuiltje in de grond en geeft ze de komende paar weken iedere dag wat water. Denk eraan om ze wel op een zonnig plekje te zetten, want kapucijners houden van licht en warmte. Maar dat is in mijn voortuintje geen probleem, want daar schijnt vrijwel de hele dag de zon. Dus, dat is in elk geval al mooi meegenomen.
Omdat kapucijnerplanten hoge planten worden en echte klimmers zijn, leid ik de planten via stokken. Deze stokken verbind ik op een later moment aan elkaar met touw, zodat de planten op deze manier de ruimte hebben om te klimmen. Daarover later meer.
Overigens, om planten te begeleiden gebruiken veel mensen bamboestokken. Dit zijn prima geleiders, maar ik vind ze vaak overbodig. Want, snoeiafval van bomen (en dan speciaal de rechte grote takken) geeft gratis stokken die je kunt gebruiken en waarmee je dus je planten kunt begeleiden. Iets wat je normaal gesproken in de groenbak als afval weg zou doen, kun je nu dus gebruiken voor je planten. En dat alles ook nog eens gratis en voor niks, gegeven door moedertje natuur. Milieubewuster kan bijna niet.
Quinoa
Volgende keer zal ik je laten zien hoe mijn kapucijners zijn gegroeid. Ook leg ik dan uit hoe je de graanvervanger quinoa kunt kweken. Gewoon zelf. Want dat kan -vanwege de stijgende graanprijzen- nog wel eens heel goed van pas komen…
Tot volgende maand!
Met kwekende groetjes,
Jessica Voets