Maisonnettewoningen Trappistenstraat maken plaats voor energiezuinige appartementen

De 45 maisonnettewoningen aan de Trappistenstraat in Dongen worden in januari 2019 gesloopt. Casade bouwt daarna op dezelfde locatie 72 nieuwe en energiezuinige Nul-Op-de-Meter (NOM)huurappartementen verdeeld over drie gebouwen. Er komen 53 twee- en 19 driekamerappartementen. De appartementen zijn met voorrang bestemd voor mensen van 55 jaar en ouder en hebben een huurprijs van € 517 tot maximaal € 640 (prijspeil 2018). Daarnaast betalen huurders een bijdrage (Energie Prestatie Vergoeding - EPV) voor de energiebesparende maatregelen die zijn genomen bij de bouw. 

 

Sloop huidige woningen
Vanaf 30 november 2018 wonen er geen huurders meer in de Trappistenstraat. De oorspronkelijke bewoners hebben inmiddels andere woonruimte gevonden. De huur van de woningen die tijdelijk werden verhuurd is opgezegd. In december vinden de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop plaats.

 

Nieuwbouw start halverwege 2019

Casade verwacht medio 2019 te starten met de nieuwbouw die wordt uitgevoerd door Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden. Vrijdag 9 november ondertekenden directeur/bestuurder Roel van Gurp van Casade en directeur  Cas Stuut van Hendriks Coppelmans Bouwgroep de Turn-Keyovereenkomst.  (zie foto)
De Trappistenstraat blijft tijdens de bouw en de sloop voor verkeer toegankelijk.

 

Duurzame Nieuwbouw

Alle 72 woningen worden Nul-Op-de-Meter (NOM). Dat betekent dat er geen gas in de woning is en de nieuwe bewoners elektrisch koken. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water, maar maakt ook koelen in de zomer mogelijk. Op de daken van de appartementsgebouwen én van de losstaande fietsenbergingen liggen zonnepanelen om energie op te wekken. De woningen zijn zo goed geïsoleerd dat de buitenkant van het gebouw voldoet aan de toekomstige BENG1-eisen. Dit betekent onder andere dat er maar heel weinig warmte nodig is om de woningen te verwarmen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en zegt iets over de energieprestatie van een gebouw. Alle nieuwbouw moet vanaf 1 januari 2020 voldoen aan deze eisen.

 

Energiezuinig en betaalbaar
“NOM en BENG1 passen helemaal bij de duurzaamheidsambitie van Casade. Wij willen niet wachten tot het bouwbesluit in 2020 wordt aangepast. Wij bouwen nu al zo energiezuinig mogelijk. Tegelijk willen we de woonlasten voor onze huurders laag houden. Dat kan met deze mooie en energiezuinige appartementen. Het duurzame ontwerp, gecombineerd met een lage huurprijs, betekent vooral comfort en lage woonlasten voor de huurders,” aldus Roel van Gurp.

Cas Stuut is blij dat Hendriks Coppelmans en Casade met dit project hun gezamenlijke duurzaamheidsambities waarmaken.  “Dat we nu al een project kunnen realiseren dat aan zowel NOM als BENG1 voldoet is uniek in Nederland en daarmee lopen we voorop.”

 

Te huur aangeboden
In de loop van 2019 biedt Casade de appartementen te huur aan via de website van Woning In Zicht (www.woninginzicht.nl). Geïnteresseerden kunnen reageren op het aanbod bij Woning in Zicht als ze als woningzoekende staan ingeschreven. De woningen worden met voorrang voor senioren toegewezen. Vooraf inschrijven voor het nieuwbouwproject aan de Trappistenstraat is niet mogelijk.