Prachtig veelzijdig: de Teunisbloem

Als er iets is wat ik nooit had verwacht te zullen eten, dan zijn het wel bloemen. En specifieker: Teunisbloemen. Maar ik ben er zo enthousiast van geraakt, dat ik je haar zelfs kan aanraden: de Middelste Teunisbloem. Met een veelzijdigheid die ongekend is.

Je ziet ze vaak langs wegen staan. Ze ruiken heerlijk, zijn mooi, gezond en ook bijen en (nacht)vlinders worden er blij van. En, ze zijn ook lekker!  Echter als eetbare plant is de Teunisbloem onbekend bij het publiek. En juist daarom: een prachtige aanvulling op mijn eetbare voortuintje…

De bloemen van deze nachtbloeier openen zich pas ’s avonds: dat is een waar spektakel. Laatst zag ik het gebeuren in mijn voortuintje. Het leek op een in slow motion afgespeeld fragment uit een natuurdocumentaire. Maar ik stond er gewoon naast! De opgerolde gele blaadjes van de bloem openden zich in slechts seconden. Wauw!
’s Ochtends verwelken de bloemen echter weer, om de volgende avond opnieuw hun bloemenspektakel te laten zien.

Desondanks kennen maar weinig mensen de Teunisbloem. Ze wordt weliswaar soms geneeskrachtig ingezet, en ook wordt er van de zaden olie gemaakt. Maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. En dat is jammer. Ze heeft veel eetbare toepassingen, wat een leuke afwisseling geeft op het -vind ik inmiddels- vrij eenzijdige aanbod uit de supermarkt. Want vrijwel alles is eetbaar van de Teunisbloem! Om te beginnen met de wortel, maar ook de bladeren: als sla of te roerbakken als spinazie. De bloemblaadjes: die zijn fris en zacht en een ware streling op je tong. En dan het zoete nectarsteeltje van de bloem, heerlijk! En last but not least: het stuifmeel, dat je zo uit de bloem kunt nemen.

Vergeet bijenstuifmeel/pollenproducten die je gezondheid zouden verbeteren. Laat de bijtjes met rust, zet een Middelste Teunisbloem in je tuin of op je balkon, en je hebt stuifmeelpollen in overvloed! Ik heb zelfs het idee dat mijn hooikoorts dit jaar sterk is verminderd door het eten van dit stuifmeel.

De Teunisbloem: onbekend en enorm ondergewaardeerd. Maar daarmee niet minder prachtig veelzijdig in je tuin!

Met veelzijdige groetjes,

Jessica Voets