Puurder dan dit wordt het niet! Courgettebloemen

Jessica Voets woont in een woning van Casade in Dongen. Ze vertelt ons elke maand wat voor bijzonders zij in haar (permacultuur) moestuin tegenkomt. Leuk om te lezen en fijn om inspiratie op te doen!

"Als er een groente is die ik het afgelopen jaar heb herontdekt, dan is het wel courgette. Want als je haar zelf kweekt -en dat kan bijvoorbeeld ook in een pot op je balkon- is ze voller van smaak en dichter van structuur. Je kunt haar niet alleen gebruiken bij hoofdgerechten of courgettesoep, courgettejam is ook heerlijk! En zelfs de bloemen zouden lekker zijn!

De courgetteplanten in mijn voortuintje zijn op dit moment net begonnen met vrucht aan te maken. Tot voor kort waren het vooral grote gele bloemen die je ’s ochtends zag. Want later op de dag gaan de bloemen weer dicht. Dat alleen is al bijzonder om te zien. En nu zijn de plantjes verder gegroeid en zitten er aan de vrouwelijke bloemen babycourgettejes. Super schattig!"

"En wat blijkt? Je schijnt die courgettebloemen ook te kunnen eten. Kopen kun je ze op de meeste plekken niet, want ze zijn niet lang houdbaar. Maar daarom des te specialer om ze in mijn eigen moestuintje te hebben. Je kunt ze bijvoorbeeld frituren of klaarmaken met een lekkere vulling. Dit schrijvende bedenk ik me dat ik zelf nog nooit zo’n bloem heb geproefd, laat staan er een gerecht mee heb gemaakt. Misschien wordt dat nu dan toch eens tijd?

Wat een luxe om dit gewoon in mijn voortuintje te zien groeien en van te kunnen eten. Zonder gif, helemaal puur natuur. En zo wordt de komende tijd naast courgettesoep en courgettejam, dan ook -letterlijk- gevuld met courgettebloemen, want die ga ik nu toch maar eens uitproberen…

Puurder dan dit wordt het niet!"

Met pure groetjes,

Jessica Voets