Trots op fijne samenwerking bij opknappen woongebouw Margrietstraat

Sinds een aantal maanden is de rust weer teruggekeerd voor de 36 bewoners van de appartementen in de Margrietstraat in Waalwijk. Ruim een jaar werkten we namelijk aan het opknappen van het gehele woongebouw. Daarvoor moesten de bewoners van RIBW Brabant om de beurt tijdelijk een aantal weken ergens anders wonen. Dat was niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig zijn ze erg blij met het eindresultaat! Jurgen Kokje, coördinator onderhoudsdienst van RIBW Brabant, Helen Vos van Bouwbedrijf Kleijngeld en Bert de Jong van wooncorporatie Casade vertellen erover.

Hoe hebben de bewoners de werkzaamheden ervaren?
Jurgen: “Wij begeleiden mensen met psychiatrische of psychische klachten bij hun herstel, individueel of in een gezinssituatie. Sommigen vonden de aanspraak met de werkmannen erg leuk. Maar onze cliënten zijn erg gehecht aan structuur en regelmaat, dus voor hen was dit best een belasting. Zeker de geluidsoverlast van het hakken en breken. Ook de tijdelijke verhuizing en het verlaten van hun eigen vertrouwde omgeving was spannend. Toch is het allemaal goed gegaan en zijn we erg trots op hoe ze het hebben gedaan!”

Wat is er allemaal aangepakt?
Bert: “We hebben al het schilderwerk, de dakbedekking en de collectieve cv-installatie vernieuwd. Ook verwijderden we het aanwezige asbest en we maakten een geheel nieuwe stalen vluchttrap. Binnen vernieuwden we de badkamers, keukens, de algemene ruimten en de entree. Al met al een hele klus.”

 

In welke periode waren de werkzaamheden?
Helen: “We zijn half maart 2020 gestart en waren half april 2021 klaar. Mede door de uitbraak van corona hebben de werkzaamheden langer geduurd dan gepland. Door goed overleg met alle partijen zorgde dit gelukkig voor weinig overlast.”

Hoe vinden de bewoners het eindresultaat?
Jurgen: “Zij vinden het supermooi geworden!” Ook Helen bevestigt dit. “Ik was tijdens en vlak na de werkzaamheden vaak in het pand. De bewoners vertelden me dat ze erg blij zijn met alle verbeteringen.”

Wat is je het meest bijgebleven van dit project?
Bert: “Ik vond het een veelzijdig en uitdagend project. Voor deze bewoners was een goede samenwerking met RIBW belangrijk. De driehoek Kleijngeld, RIBW en Casade werkte goed.” Helen: “Voor alle betrokken partijen was het een normaal en bijzonder project tegelijk. Natuurlijk hadden we uitdagingen, maar die losten we op door goede onderlinge communicatie. Dat leidde tot een fijne samenwerking. En dan spreek ik ook namens de onderaannemers en derden!” Jurgen: “Het was belangrijk om onze bewoners zo min mogelijk te belasten, want we wisten van tevoren dat het ingrijpend zou zijn. Het fijne vind ik dat de verschillende partijen die hieraan meewerkten, een beter beeld hebben gekregen van deze groep bewoners. Mensen hebben vaak een vooroordeel, maar door dit project is hun beeld toch veranderd. Ik kan met trots zeggen dat ik onderdeel ben geweest van dit bijzonder project!“