Verbinding met de natuur (en elkaar)

Bij een moestuin denken we meestal aan geschoffelde kale aarde met bijvoorbeeld rijtjes sla, boontjes of boerenkool. Alhoewel ik sommige van deze groenten deze zomer ook in mijn moestuin had staan, is permacultuur moestuinieren compleet anders. 

Permacultuur, wat is dat dan?
Het is echt te veel om allemaal in deze korte column uit te leggen, maar waar het op neerkomt is dat je duurzaam zorgt voor mens én natuur, en dat je die natuur zoveel als mogelijk nabootst. Zo bestaat een bos bijvoorbeeld uit diverse lagen planten. Van hoge bomen tot grote en kleine struiken, en planten die de bodem bedekken. Zoveel begroeiing zorgt ervoor dat de aarde niet kaal ligt en dus niet uitdroogt. Ook de dikke laag bladeren daaronder helpt hierbij. In hete zomermaanden dampt het regenwater zo minder gemakkelijk weg. Daarnaast zorgen deze bladeren voor een natuurlijke bemesting. De dieren zijn ook blij met dit bladerbed, want die vinden daar hun eten. De natuur werkt dus samen en is daarmee duurzaam en zelfvoorzienend.

Knap gedaan, laten we die intelligentie inzetten!  😊

Permacultuur moestuin
Net zoals in het bos werk ik in mijn permacultuur moestuin daarom ook met verschillende planthoogtes: van mispelbomen tot bessenstruiken en rabarberplanten. En op de onderste laag staan bodembedekkende planten, die ook nog eens eetbaar zijn. De grond is bedekt met houtsnippers en blad zodat de bodem -net zoals in de natuur- niet uitdroogt en de aarde wordt gevoed. Ongewenste planten krijgen zo ook nog eens minder kans. Permacultuur staat bovendien bekend om haar vaste planten. Want waar hoor je bijvoorbeeld over zuring, eeuwig moes, doorlevende boerenkool, erwtenstruik of citroenverbena? Allemaal bijzondere planten, zo in mijn eigen tuintje! Erg handig zelfs, want werken met vaste planten scheelt je veel tijd en werk in het opkweken: dat hoef je namelijk nooit te doen. En last but zeker not least: je plant de planten zo, dat ze een goede wisselwerking met elkaar hebben. Stikstofbindende planten zorgen zo bijvoorbeeld niet alleen voor hun eigen voeding, ook de planten er omheen profiteren hiervan.

Zo geniet je niet alleen zelf van de lekkere dingen uit je tuin. Want door zorg te dragen voor de bodem, zorg je ook nog eens goed voor onze aarde. Daarnaast help je met de bloesem en bloemen van de planten, vlinders en bijen aan nectar en stuifmeel. Ook vinden bijvoorbeeld egels en vogels insecten tussen de houtsnippers en bladeren.  

Nieuwjaarswens: verbinding met
de natuur
Voor het jaar 2022 gun ik zowel natuur als mens, dat we weer verbinding met de natuur maken, haar als voorbeeld nemen en beter voor haar gaan zorgen. En hierdoor ook beter voor elkaar zorgen en dus prettiger met elkaar omgaan. Wat zou het mooi zijn als we daarbij open kunnen staan voor de tegengestelde mening van de ander. Wat zou dat -juist nu- een hoop polarisatie schelen!

Zodat we meer verbindend en samenwerkend met elkaar kunnen samen leven.

Net zoals de natuur dat doet...

 Mijn columns lees je weer na de winterstop. Graag tot eind maart!

Met verbindende groetjes,

Jessica Voets