Zelfvoorzienende zaden
Sinds ik mijn moestuintje heb, groeit mijn eerbied voor de natuur met de dag. Met een permacultuur moestuin boots je zoveel mogelijk de natuur én haar zelfvoorzienendheid na. Daarbij is het ook van belang dat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend bent in de voortplanting van je planten. Planten vermeerderen zich onder meer door uitlopers, wortelstokken en zaden, waardoor zij zelf hun eigen biologische plantjes kweken. Prachtig!
Voortplanting via zaden
Vandaag wil ik graag één manier van vermeerderen met je bespreken: namelijk via zaden. Veel planten gebruiken zaden als strategie om zich voort te planten. Hier hoef je dus niets voor te doen. Behalve, als je de plant ook op een andere plek in je tuin wilt, een nieuwe soort kiest, of iemand anders blij wilt maken. In dat geval is het goed om zaden te verzamelen.
Mensen beseffen vaak niet dat zij hun planten zelf kunnen vermeerderen. Hierdoor spenderen ze onnodig geld aan zaden of planten. Maar eigen zaden gebruiken is leuk, het kost je niks en is ook nog eens goed voor de bijtjes, omdat er geen gif wordt gebruikt. Wat wil een mens nog meer.😊
Een paar voorbeelden
Mijn Middelste Teunisbloem -met haar vele eetbare toepassingen waarover ik laatst schreef- zit in de herfst vol met zaden. Deze kun je er wanneer de zaaddozen bruin zijn geworden, gemakkelijk uithalen en elders planten. Volgend jaar groeit er dan een bladrozet, en het jaar erop heb je je eerste Teunisbloemplant. En heb je geen zaadjes: ik heb zaden genoeg. Trek dus vooral aan de bel als ik je daarmee kan helpen.
Zaden aan Teunisbloem
Een andere (vergeten) groente is Rammenas. Rammenas lijkt rauw qua smaak en vorm wat op radijs, maar heeft een zwarte schil. Ik vind haar vooral gekookt lekker, waarbij haar smaak op die van pastinaak lijkt. Mijn Rammenas heeft dit jaar geen knollen gegeven. Maar ze is wel volop in bloei geschoten, waardoor ze veel zaden vormde. En die zijn volgend jaar heel goed bruikbaar.
Ramenas met zaden eraan
Wil je een plant die zowel gezond is voor jezelf, de bodem als de bijen? Denk dan eens aan rode klaver. Dit leuke plantje is zo gewoon geworden voor ons, dat we haar niet meer waarderen. Maar door de vermeende gezondheidsaspecten voor de mens, verkoopt menig natuurvoedings-en vitaminewinkel supplementen rode klaver. Ook de bijtjes worden er tot in de herfst nog blij van, want klaver blijft lang bloeien. En last but not least: klaver zorgt voor een natuurlijke bemesting van je tuin, doordat zij stikstof aan haar wortels bindt. Dat is niet alleen goed voor de klaverplant zelf, maar ook voor de planten er rondom. Niet meer sjouwen met bemesting dus, laat gewoon je klaverplantjes hun werk doen. Dat is nou typisch permacultuur! En de zaden? Op dit moment, zijn hun bloemen getransformeerd tot donkere ‘zaadbloemen’. Neem er een gewoon een paar van mee en stop de zaden ervan in je tuingrond, de natuur doet de rest. Zelfvoorzienendheid ten top!
Met zelfvoorzienende groetjes
Jessica Voets