Blog Roel van Gurp

Narcisme

20-10-2016
Roel van Gurp Casade Dit najaar zijn we via de media dagelijks getuige van de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten. Fraai theater, wilde ik schrijven. Maar dat is eigenlijk niet waar. Het theater dat Donald Trump opvoert is verre van fraai. En Hillary Clinton laat zich ook niet onbetuigd. Heel lelijk theater dus.

Gaat het dan toch in ieder geval over de wezenlijke vragen waar de Verenigde Staten, één van de grootste en machtigste landen in de wereld, voor staat? Nee, ook dat is helaas niet het geval. Het gaat over ego’s, seksuele escapades, persoonlijke verdachtmakingen. Tot aan het op voorhand in twijfel trekken van de uitslag van de verkiezingen toe. De ego’s, Donald Trump voorop, zijn alleen nog geïnteresseerd in zichzelf. Narcisme ten top!

Oud nieuws, zult u misschien zeggen, en wat gaat mij dat aan? Veel, vrees ik. Niet alleen omdat Amerika zo’n belangrijk land is. Maar vooral ook omdat we in onze samenleving in het groot en in het klein vergelijkbare processen tegenkomen. En dan bedoel ik niet dat de Nederlandse leiders allemaal narcisten zijn. Dat is gelukkig niet waar. In de Nederlandse politiek en samenleving (en waarschijnlijk ook in de Amerikaanse) zijn gelukkig heel veel mensen te vinden die het echt om de zaak te doen is, die oprecht een bijdrage aan de maatschappij willen leveren, die de wereld mooier en eerlijker willen achterlaten dan ze haar hebben aangetroffen. Ik ben daar optimistisch over!

Maar helaas zijn er ook hier te veel mensen (in alle rangen, standen en functies) die zichzelf de maat van alle dingen vinden en alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen stemgeluid en hun eigen spiegelbeeld. En zolang de hardste roeper het beeld in de (social) media bepaalt, kan Narcissus zegevieren. De voorbeelden kunt u zich allemaal zo voor de geest halen.

Wij als gewone mensen kunnen dat niet zo maar veranderen. We zijn er ook niet met de schuld aan de media te geven. Het enige dat we kunnen doen is zelf, ieder op zijn/haar eigen plek, iedere dag onze best te doen het (samen-)leven een beetje de moeite waard te maken. Door oog te hebben voor anderen, door eerlijk en onbaatzuchtig met elkaar om te gaan. Zeker ook door kritisch te zijn op de macht, maar altijd op een manier die bijdraagt aan verbeteringen. Door op te komen voor een goed leven voor onszelf, maar dat tegelijkertijd ook alle anderen te gunnen. En door respect te blijven hebben voor mensen die heel andere opvattingen of een heel andere levensstijl hebben dan je zelf hebt. Zoals ik respect probeer te houden voor de mens Donald Trump. Al maakt hij het me daarbij soms wel héél moeilijk….Roel van Gurp

Roel van Gurp

Roel van Gurp is sinds 2011 directeur-bestuurder van Casade.

Reacties van anderen
Ben
18 januari 2017, 15:30

Even een testje

Geef uw mening

Uw reactie op het blog is van harte welkom. Echter: reacties die kwetsend, grof of beledigend zijn worden verwijderd.
Uw emailadres wordt niet getoond.Alle velden met een * zijn verplicht.