• Slide 1

Laatste nieuws

Energietips van meneer Van Dal

2-5-2012

De heer Van Dal is een creatieve huurder van Casade. Hij maakt van energie besparen een sport en heeft zijn gasverbruik met 23% weten te verminderen. Zijn stroomverbruik is zelfs 50% afgenomen! Met zijn tips kunnen ook andere huurders veel voordeel behalen. Hieronder vindt u een aantal van zijn duurzame tips!

Koken

  • U kunt maaltijden energiezuinig klaarmaken door op maat te koken: maak niet meer klaar dan uw huishouden op kan, tenzij u de restjes kunt bewaren voor later gebruik. 
  • Koken op gas belast het milieu het minst; van de elektrische kookplaten zijn de inductie- en quickterm kookplaten het zuinigst. 
  • Kook met een passend formaat pan, zodat u niet onnodig veel water opwarmt. 
  • Houd tijdens het koken de deksel op de pan. 
  • Gerechten die lang moeten koken, kunnen in een snelkookpan: dat bespaart energie en tijd.

Apparatuur

  • Slecht onderhouden / oude apparaten verliezen aan rendement. Dit houdt in dat het stroomverbruik toeneemt en daarmee stijgt de energierekening. Om die reden is het verstandig om de vriezer regelmatig te ontdooien. Of kijk bij aanschaf naar een automatische ontdooi functie. 
  • Ook koffiezetapparaten, waterkokers en wasmachines verliezen aan rendement. Dit komt door kalkvorming op de verwarmingselementen, waardoor ze langer moeten verwarmen. Gebruik dus regelmatig een ontkalkingmiddel om dit te voorkomen.

Sluipstroom
Een computer die op het lichtnet aangesloten is, verbruikt sluipstroom. Dit geldt ook voor de adapter van een laptop. De makkelijkste manier om dit tegen te gaan, is een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken. Hiermee kunt u de stroom echt uitschakelen, zodat er zeker geen ongewenst energieverlies plaatsvindt.

Snel stand-by
Laat de computer zo snel mogelijk op stand-by over gaan als u even weggaat. U kunt dit in de instellingen van uw computer zelf aanpassen onder het kopje ‘energiebeheer’.

Plat is beter
Nieuwere, platte monitoren springen zuiniger om met elektriciteit. Ze zijn in de aanschaf duurder dan de oudere monitoren, maar met de tijd dalen ze snel in prijs. Op de lange termijn is het dus zeker aan te raden om een platte monitor aan te schaffen. Bij alle soorten monitoren geldt: hoe groter het beeld, hoe groter het energieverbruik.


Ventilatietips

Ventilatieroosters altijd open
Om beter te ventileren, moeten de ventilatieroosters altijd open staan. Bij tocht in de woning kunt u de roosters bijvoorbeeld half open of op een kier zetten. Om te voorkomen dat hinderlijke en schadelijke stoffen, waaronder vocht, zich kunnen ophopen in de woning, dient de hele dag door geventileerd worden. Dit kan door middel van de ventilatieroosters of door een raam op een kier te zetten.

Schone ventilatieroosters
Zorg ervoor dat de ventilatieroosters in de woning moeten goed schoon zijn en blijven!

Luchten
Lucht de slaapkamers overdag, vooral als u daar overdag veel bent. Luchten betekent het raam op minstens handbreedte (8cm) open zetten. Zorg er hierbij voor dat de temperatuur niet beneden de 15 graden komt.

Ventileren in de keuken
Om het overtollige vocht in de keuken, dat onder andere vrijkomt bij het koken, te verminderen, moet de werking van het ventilatiekanaal in orde zijn. Vooral keukens met een afvoerloze geiser is een goede ventilatie uitermate belangrijk om de vrijkomende verbrandingsgassen en het vocht adequaat te kunnen afvoeren.

Gelijkmatig verwarmen
Daarnaast is het belangrijk de woning goed te verwarmen. Het beter en gelijkmatig verwarmen van het huis kan mogelijk vochtproblemen voorkomen.
Om gelijkmatig te verwarmen moet u ervoor zorgen dat de temperatuur in de woonkamer rond de 20 graden ligt. Zet in de slaapkamers de verwarming aan als het kouder wordt dan 15 graden.

Natte ramen droogmaken
Condens op de ramen moet ’s morgens zo snel mogelijk verwijderd worden om het vochtgehalte en daardoor mogelijke schimmelvorming in de woning te verminderen.

Raam ’s nachts open
Zet een raam open als u ’s nachts slaapt. Als u slaapt produceert uw lichaam namelijk vocht. Meer dan u denkt. U transpireert in bed, maar ook uw adem bevat vochtdeeltjes.

Tijdens het douchen: badkamerdeur dicht en ramen open
Na het douchen, moet de badkamer droog gemaakt worden. Houd de deur dicht tijdens en na het douchen en zet na het douchen het raam in de badkamer een stuk open en de mechanische ventilatie op de hoogste stand totdat het vocht is verdwenen.

Wilt u een lagere energierekening? Gratis energieadvies aan huis
We informeren onze huurders graag over woonlasten en energieverbruik. Wilt u persoonlijk advies over hoe u zelf energie kunt besparen? Daarvoor kunt u een beroep doen op gratis energieadvies aan huis.

Meer weten
Wilt u meer weten over de duurzame projecten van Casade? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws en de beste energietips! Uiteraard kunt u ook contact opnemen via info@casade.nl of het gratis klantennummer 0800 55 222 22.

Meer artikelen