Trappistenstraat

De 45 maisonnette woningen aan de Trappistenstraat in Dongen hebben plaatsgemaakt voor 72 energiezuinige appartementen, verdeeld over drie gebouwen.

Sloop en nieuwbouw
Begin 2019 zijn de 45 maisonnettewoningen aan de Trappistenstraat in Dongen gesloopt. Na grondige onderzoeken bleek dat de woningen te veel technische beperkingen hebben om te voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd. Daarom hebben wij besloten over te gaan tot sloop. We bouwden op dezelfde locatie 72 nieuwe en energiezuinige Nul-Op-de-Meter (NOM) huurappartementen, verdeeld over drie gebouwen.

Duurzame Nieuwbouw
Alle 72 woningen zijn Nul-Op-de-Meter (NOM). Dat betekent dat er geen gas in de woning is en de nieuwe bewoners elektrisch koken. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water, maar maakt ook koelen in de zomer mogelijk. Op de daken van de appartementsgebouwen én van de losstaande fietsenbergingen liggen zonnepanelen om energie op te wekken. Geen kieren of naden in de gevel én een goed isolatiepakket voorkomt warmteverlies. De woningen zijn zelfs zo goed geïsoleerd dat ze voldoen aan de voorlopige BENG-eisen (hiermee bedoelen we de voorlopige, strenge eisen van 2015). Dat betekent dat er maar weinig warmte nodig is om de woningen te verwarmen. Het is uniek dat woningen aan deze eisen en aan NOM voldoen, daarmee lopen we voorop. Voor de bewoners betekent het duurzame ontwerp dat ze comfortabel wonen en betaalbare woonlasten hebben.

Instructiefilmpjes installaties
De installaties en het gebruik hiervan zijn in een NOM woning anders dan in een traditioneel huis. Ook de energielevering en de betaling hiervan is anders. Om zo energiezuinig mogelijk te kunnen wonen, is het belangrijk dat de bewoner de installaties goed gebruikt. Van verschillende installaties in de woning zijn instructiefilmpjes gemaakt. Daarin is te zien hoe de  installatie werkt en hoe men deze bedient. Let op: dit zijn algemene filmpjes. In sommige situaties kan de instructie afwijken van de handleiding die bij de installatie hoort. 

Opgeleverd
Begin juni 2020 zijn de appartementen van het eerste blok opgeleverd en hebben de nieuwe bewoners de sleutels ontvangen. De overige appartementen zijn in juli 2020 opgeleverd.