Stankoverlast in huis

We hebben al een paar mooie dagen gehad en de zomer is in aantochtWarme temperaturen, lange avonden en veel zon. Heerlijk! Maar met de warmere temperaturen neemt de kans op stank in huis ook toe. Heel vervelend, en lastig als je niet weet waar het vandaan komt. In dit artikel lees je een aantal veelvoorkomende oorzaken van stank in huis. Inclusief oplossingen natuurlijk.  

Om de bron van stankklachten in huis te achterhalen, gaat u allereerst uw neus achterna. U bent niet de eerste die bijvoorbeeld achter de plinten van uw keuken een dode muis aantreft, in verregaande staat van ontbinding. Of ontdekt dat er etensresten liggen te beschimmelen. 

Stank door een droog riool 
Bij warm weer verdampt water snel en komt het stankslot droog te staan. Met name als je even met vakantie bent geweest en de kraan tijdelijk niet gebruikt hebt kan dit het geval zijn. Je lost dit snel op door de kraan even te laten stromen zodat de sifons weer vol komen te staan. 

Stank in huis door afval  
Bij warm weer gaat afval sneller stinken. Sterker nog: afval kan in de zomer zelfs voor behoorlijke stankoverlast zorgen. Er zijn een aantal tips om de stank door afval in huis te beperken. Zet bijvoorbeeld de afvalcontainer in de schaduw en laat nat afval goed uitlekken voordat het de container in gaat. Ook helpt het de container regelmatig te legen en daarna schoon te maken met water en azijn.  

Stank in huis door ongedierte
Stank in huis is regelmatig te wijden aan muizen of ratten of ander dood ongedierte. Bij hoge temperaturen gaan dode muizen of ratten sneller rotten. En dit ruik je. Het zorgt voor een vieze kadavergeur in huis, vergelijkbaar met de geur van rauw vlees waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. De geur ruikt u wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt. Deze geur houdt meestal zo’n twee tot drie weken aan, tot het overschot in zijn geheel is afgebroken. 

Stank in huis door de radiator
Zomer betekent warmte. Geen reden om de radiator op te stoken, zou je denken. Maar als het na een paar weken opeens koud wordt en je de radiator na een rustperiode weer aanzet, kan dit gepaard gaan met een vervelende geur. Het is daarom niet onverstandig om de verwarming op wat minder warme dagen af en toe eens aan te zetten.