Blog: Een tandje erbij!

'Je eigen kleine, duurzame en betaalbare huisje bouwen bij Casade: Hoe mooi is dat!'

Moe en met een brede glimlach reed ik op 27 november om 23.00 uur vanuit Dongen naar mijn huis in Sint MichielsgestelYes, zei ik in mijzelf, dit is een groep woningzoekenden die zelf hun eigen huis gaan ontwerpen! Dit is een groep die samen optrekt en elkaar gelukkig gaat maken 
Veertien woningzoekenden van Casade, medewerkers van de gemeente WaalwijkStichting Minitopia in Den Bosch en Casade-collega’s, hadden vier uur lang samengewerkt aan hun droom voor hun eigen vrijstaande Tiny huisje in het groen. Het was drie uur in de nacht voordat ik in slaap viel en de gedachten over de mooie toekomst van Tiny Wonen bij Casade stil werden in mijn hoofd.   

Hoeveel huisjes kunnen we kwijt op onze percelen en hoelang? 
Casade heeft drie percelen ter beschikkingDat is goed nieuws, want daarmee hoef je als bewoner niet op zoek naar grond. Van die drie percelen zijn er twee geschikt voor permanente bewoning voor Tiny bewoners en één perceel is maximaal tien jaar bewoonbaar. Op één perceel kunnen tot woningen permanent staan. Op een ander perceel kunnen tot 15 woningen permanent gemaakt worden. Op het laatste en grootste perceel kunnen tijdelijk 10 tot 25 Tiny woningen staan. 

Regels 
We zijn super enthousiast over emet elkaar. En we hebben grond! En dat is een goede basis om van start te gaan met het beste plan voor Tiny wonen dat er is. Want de gemeente, het bestuur van Casade en de provincie zijn van de regels. En van duidelijke plannen. Zij zullen vragen stellen als: Hoe komen die huisjes er uit te zien? Hoe liggen deze in de wijk? Wat zijn de kosten? En wie komen er wonen? Zij zullen streng zijn. En terecht, want we mogen niet zomaar wat doenHet plan heeft extra uitleg nodig omdat het nieuw is. En extra uitleg zorgt voor meer ideeën, meer overleg en meer proberen.  

Tiny verkenners 
De woningzoekenden die meedoen met 123 Tiny Casade, zijn de Tiny verkenners en dat is niet voor niks. Casade heeft het nog nooit gedaan, de gemeente heeft het nog nooit gedaan en de meeste verkenners hebben het nog nooit gedaan: Het ontwerpen, maken en plaatsen van Tiny woningen is nieuw voor iedereen die meedoet. Behalve voor Rolf en Tessa van Stichting MinitopiaZij hebben het wel al gedaan. Zij hebben een hele woonwijk gebouwd met betaalbare, flexibele en nieuwe woonvormen. We moeten kijken of we binnen de regels van de gemeente en Casade, de huisjes kunnen maken. En daarvoor is wat meer onderzoek nodig en een tandje extra.  

Een tandje erbij 
Pionieren is iets nieuws doen, wat anderen nog nooit gedaan hebben. En omdat het nog niet gedaan is, zijn er extra handen, extra zweetdruppels en meer tijd nodig om te laten zien dat het werkt. En pionieren geeft een kick. Want ik werk met 123 Tiny Casade niet alleen aan de droom van woningzoekenden om hun eigen huisje te ontwerpen. Ik werk ook aan mijn eigen droom en dat geeft me veel energie. De teamleden van 123 Tiny Casade zetten allemaal een stapje extra. Veel van de tijd in het project gebeurt in de vrije tijd van de teamleden, omdat ze in hun dagelijks werk bijvoorbeeld IT-er of communicatie medewerker zijn. We zetten allemaal een tandje bij voor het pionieren en te werken aan het beste plan voor Tiny Wonen in Waalwijk en bij Casade.  

Het plan is er al
Poeh dat klinkt als veel werk, zou je kunnen denken. Toch is het werk niet veel, maar vooral spannend, leuk en nieuw. En we hoeven niet alles zelf uit te vinden. Het plan is er al. Vijf jaar geleden was ik in Den Bosch op een groene plek, het eerste Minitopia terrein. Daar stonden vijf huisjes op een verlaten bouwterrein. Op het nieuwe terrein van Minitopia staan 35 huisjes in een nieuwe woonvorm, samen op een plaats dichtbij de stad en in het groen. Een paradijsje op aarde.  
 
De meeste van die huisjes zijn gebouwd in vier maanden tijd. In twee jaar tijd is daar een mooi woongebied gemaakt waar de huisje gemiddeld € 40.000,- kostende huur van een huisje € 300,- is, en bewoners een terpje om op te wonen huren voor ongeveer € 250,-.  Gezamenlijk hebben ze 14.000 m2 grond tot hun beschikking. En iedereen is er blij mee: de gemeente Den Bosch, Woningcorporatie Zayaz die zes huisjes verhuurd, de wijk er omheen en vooral de bewoners zijn blij. Er ligt dus al een plan om mee te starten, dat maakt het werk zoveel lichter. Maar iedere Tiny verkenner krijgt de kans om het naar haar of zijn wens aan te passen. Eigenlijk is dat dezelfde tijd die je nodig hebt als je zelf een huis zou bouwen. Met zijn allen maken we een Tiny woonplan speciaal voor Waalwijk en Casade.  

We maken het beste Tiny woonplan 
Het kost misschien wel extra tijd en inspanning om te verkennen, een nieuw huisje te ontwerpen en samen te zorgen dat je in fijn in een Tiny wijk samenwoont. Maar die energie die je er aan de voorkant in stopt, komt later tevoorschijn in woongeluk in je Tiny huis, in je eigen ontworpen buurt en je eigen gekozen buren.   

Wil jij ook mee doen? 
Wil jij ook je eigen Tiny huisje ontwerpen, bouwen en erin wonen? Je kunt nog meedoen met de groep Tiny verkenners van Casade! Mail dan naar Rachel van Gaal: r.v.gaal@casade.nl  

 

De tweede bijeenkomst met de Tiny-verkenners vond plaats op 27 november. Projectleider Cissie Schellings omschrijft de avond en het project in het blog 'Een tandje erbij!'