Brandveiligheid tijdens de feestdagen

December is een tijd van feestdagen en gezelligheid. Daar horen versieringen bij. Onveilig gebruik van kerstversieringen en kerstbomen kan echter brandgevaarlijk zijn. Brandveilig.com geeft met hulp van de brandweer een aantal tips om de brandveiligheid tijdens de feestdagen te verhogen.

Versiering
Maak zoveel mogelijk gebruik van moeilijk brandbaar versieringsmateriaal. Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Zorg er ook voor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden.

Verlichting
Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.

Kaarsen
Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Zet ze niet te dicht bij een warmtebron, want door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht.

Fonduen en gourmetten
Let op met spiritus. Vul nooit een warme brander bij met brandstof. Een spiritusvlam is bijna onzichtbaar; hij kan nog volop branden terwijl iedereen denkt dat hij uit is. Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren.

Kerstbomen
Een kunstkerstboom die moeilijk brandbaar is, is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Als u toch kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer om de looproute vrij te houden. Een kerstboom met kluit droogt minder snel uit en is daarom veiliger.

Meer informatie over brandveiligheid tijdens de feestdagen? Lees de speciale folder van de brandweer.