Brandveiligheid; wat kunt u zelf doen?

Een onderdeel van goede brandveiligheid in je woning is een vluchtroute. Een vluchtroute bij brand zorgt dat je snel in veiligheid bent. Hieronder leest u onze tips:

  • Ga na via welke vluchtroute u snel en veilig uit uw woning kunt komen. Bespreek de vluchtroute met uw huisgenoten en oefen ook regelmatig. Spreek met elkaar af wie eventuele huisdieren in veiligheid brengt.  
  • Bedenk een alternatieve vluchtroute, de eerste kan geblokkeerd zijn door de brand.   
  • Haal obstakels op de vluchtroutes weg en zorg dat die wegblijven: losse kabels, meubels, plantenbakken, kleedjes en noem maar op. Alles waar u in het donker tegenaan kunt lopen of over kunt vallen.  
  • Leg uw huissleutels altijd op een plek waar u ze snel kunt pakken. Liefst aan een haakje in de buurt van de deur. Dan kunt u snel naar buiten bij brand en hoeft u niet te zoeken.  
  • Sluit 's nachts de binnendeuren. Als er brand ontstaat, houden die deuren rook en vuur iets langer tegen en heeft u wat meer tijd om veilig te vluchten. 
  • Zorg voor een goede inboedelverzekering. De kosten die u moet maken om de schade van brand te herstellen, zoals het vervangen van uw spullen, maar ook behang en vloerbedekking zijn voor uw eigen rekening. Als u goed verzekerd bent, kunt u de kosten claimen bij uw verzekeraar. Ook tijdelijke huisvesting als uw woning onbewoonbaar is geworden en het verwijderen van uw inboedel vallen onder de verantwoordelijkheid van uw inboedelverzekering.  

Meer tips? Kijk op brandweer.nl/ brandveiligheid/woningcheck