Terug in de tijd met de broers Gelevert

Sjanny: "Eind 2021 had ik een telefoongesprek met huurder de heer Gelevert. Hij is in 1959 geboren in de Van Rijckevorselstraat 48 en zijn broer een jaar later. Zij hebben geen actieve herinneringen aan hun geboortehuis, omdat ze nog erg klein waren toen hun ouders verhuisden. Wel hebben ze nog een aantal leuke foto's. Nu de sloop van de woning dichterbij komt, wilden hij en zijn broer graag eens een kijkje nemen in het huis waar zij hun eerste voetstapjes hebben gezet. Even nog door de kamers lopen van de woning waar het gezin bijna vier jaar heeft gewoond en de tuin met het schuurtje bekijken." 

"Uiteraard maken we dit graag mogelijk. En zo stonden ze daar dan gebroederlijk in de keuken. In hun hand een klein stapeltje met foto's van de situatie eind jaren '50, toen een kolenkachel de ruimte verwarmde."

"Er ontstond enige ontroering bij de heren boven in de slaapkamer, waar beiden zijn geboren. Een oude foto bewees hoe het wiegje naast het ouderlijke bed stond met vader die er liefdevol naast zat. Of ik wel even een foto van hen wilde maken  daar in die kamer ...... materieel leeg en emotioneel toch zo vol. Na een klein uurtje herinneringen ophalen sluit de oudste broer symbolisch voor het laatst het slot van de voordeur. Dat was het dan. Ze zijn heel dankbaar dat dit nog even kon. De zon schijnt, we nemen afscheid. Terwijl ik wegloop hoor ik hen nog druk praten en als ik me nog even omdraai zie ik hen met camera gewapend weer achter de woning verdwijnen. Twee stoere heren, even terug in de tijd. Wat fijn dat we ook op deze manier van betekenis kunnen zijn en blijven voor onze huurders (van ooit)."