Europlus, de wijkhuiskamer in West I in Dongen

Trots geeft Ruud een rondleiding: "Europlus is er niet alleen voor wijkbewoners. Iedereen uit de gemeente Dongen is welkom om een boek te lenen, een potje te biljarten, te knutselen of gewoon een bakkie koffie te drinken. De sociale contacten, het ontmoeten van anderen, is waar behoefte aan is als je iets ouder wordt. Europlus voorziet in die behoefte". 

Boeken
Dubbele rijen dik staan er boeken aan de wand in zelf vertimmerde boekenkasten. Mensen kunnen hier boeken lenen, lezen en terugbrengen.... of weer aan iemand doorgeven. Dat geldt ook voor de vele puzzels. 

Cursussen
De activiteiten in Europlus zijn bedoeld als leuke tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of om iets bijzonders te leren. Zo geeft Theek5 regelmatig cursussen op de maandagochtend. Bijvoorbeeld om te leren hoe je digitale diensten (aanvragen zorg- of huurtoeslag, regelen van DigiD enzovoort) van de overheid gebruikt. 

Programma
Europlus kent een vol weekprogramma met een aantal vaste activiteiten: 

Maandag 13.00 - 16.00 uur Competitie biljarten
    Wijkhuiskamer open
Dinsdag 09.00 - 12.00 uur Folkloredansen
  13.30 - 16.30 uur De Zonnebloem/Wellfare
  18.00 - 22.30 uur Competitie biljarten
    Sjoelen
Woensdag 10.00 - 16.00 uur Wijkhuiskamer open
  12.00 - 16.00 uur Vrij biljarten, jeu de boules, sjoelen, darten, enz. 
  19.30 - 22.00 uur Folkloredansen
Donderdag 09.00 - 11.30 uur  Internationale Damesgroep met ContourdeTwern
  13.00 - 16.00 uur Creatieve hobby damesgroep, jeu de boules
  18.00 - 22.00 uur Competitie biljarten
Vrijdag 14.00 - 16.30 uur Wijkhuiskamer open
    Vrij biljarten, jeu de boules, sjoelen, darten. 

Tijdens de openingstijden van de wijkhuiskamer is iedereen van harte welkom voor een gezellig bakje koffie, thee of wat anders.  

Naast deze vaste activiteiten komen er regelmatig nieuwe dingen bij. Zo wil Ruud, als het weer kan, een bingoavond organiseren. Voor dit soort activiteiten moet u zich vooraf inschrijven en mag er (afhankelijk van de coronamaatregelen) een maximum aantal personen meedoen. Er is op initiatief van een aantal vrijwilligers een fietsclub gestart, omdat samen fietsen gezelliger is dan alleen. En is het een keer te slecht weer om te fietsen? Dan spelen ze gezellig een spelletje in Europlus. 

Eetpunt Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD)
Elke tweede en laatste vrijdag van de maand kunt u bij Europlus meedoen aan het eetpunt van SWOD. Voor € 8,75 per persoon geniet u samen met anderen gezellig van een driegangenmaaltijd. Opgeven voor het eetpunt kan bij Europlus.  

Iedereen is welkom
"Veel mensen denken dat Europlus een ontmoetingsruimte is voor senioren uit de wijk. Niets is minder waar! De gemiddelde leeftijd is flink omlaag gegaan en er komen nu ook mensen vanaf een jaar of 40. Iedereen uit de gemeente Dongen is welkom. Maar we zijn natuurlijk geen jongerencentrum. Daar hebben we in Dongen De Poort voor," lacht Ruud. "Gemiddeld komen hier wekelijks 220 bezoekers. En de bezoekersaantallen stijgen nog steeds. Uiteraard moeten wij ons aan de coronamaatregelen houden. En dat betekent dat we minder kunnen organiseren, denk aan de bingo bijvoorbeeld. Omdat we hier ook oudere, dus kwetsbare gasten hebben, vragen we iedereen die binnenkomt naar de QR-code, mondkapjes op, handen desinfecteren. Dat is soms vervelend, maar het is niet anders. Wij willen niet het risico lopen dat er bezoekers besmet raken en we Europlus moeten sluiten. De afgelopen tijd is juist gebleken dat er zoveel behoefte is aan sociale contacten en gezelschap. Bij Europlus vind je dat". 

Vrijwilligers
Europlus wordt uitsluitend door vrijwilligers gerund. "Op dit moment hebben we elf vaste vrijwilligers. We overleggen regelmatig met elkaar en wisselen ideeën uit. Ieder heeft zijn eigen taak. Het is een hele fijne en zeer betrokken groep. "
Lijkt het u leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Europlus? Neem dan contact op met Ruud Zwiep, telefoonnummer 06  25 13 49 67. Of loop gewoon een keertje binnen! De koffie staat klaar. 

Kom een keertje langs!
Bent u al enthousiast geworden? Ga gerust eens lang bij Europlus. Ruud ontvangt alle nieuwe bezoekers met een gratis kopje koffie of thee, leidt u rond als u dat wilt en kan u alles vertellen over de leuke dingen die er te doen zijn.  

U vindt Europlus aan de Dunantstraat 28 in Dongen.