Gratis hulp bij geldzorgen

Consulenten van de gemeente komen aan de deur bij mensen met huurachterstand. Ze weten dat mensen met geldzorgen gemiddeld pas na vijf jaar zelf om hulp vragen. In die vijf jaar is de ellende vaak veel groter geworden dan nodig. Door eerder hulp aan te bieden, voorkomt de gemeente dat problemen onnodig groot worden.

Gezondheidsklachten
Schulden doen iets met mensen. Ze zorgen voor stress, gezondheidsklachten, ruzie en somberheid. De gemeente wil niet dat u dat overkomt. Daarom helpt ze bij het bieden van overzicht. “Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer”, vertelt Anne-Marie Noijens van de gemeente Loon op Zand. Zij is bij de gemeente verantwoordelijk voor de hulp aan mensen met schulden. “Veel mensen zien het niet meer zitten, missen overzicht, weten niet waar ze recht op hebben en maken daardoor soms onnodige kosten.”

Meer hulp nodig
“Soms zijn een paar tips van de gemeente al genoeg om weer verder te kunnen. Soms is er meer hulp nodig en zorgen wij ervoor dat er die er ook komt.” Bij mensen die zeggen geen hulp te willen of die niet thuis zijn, laten de consulenten een flyer achter. Op dat papier staat een foto en het rechtstreekse telefoonnummer. Zo kan iemand altijd zelf later nog contact opnemen. "We hopen vooral dat we door deze bezoeken kunnen voorkomen dat mensen in al te grote problemen komen”, zegt Noijens. “Doe jezelf de eenzaamheid en de ellende niet aan. Schulden zijn geen schande.”


Hoe weet de gemeente dat ik mijn rekeningen niet betaal?
Sinds 1 januari zijn gemeenten verplicht financiële problemen bij inwoners zo vroeg mogelijk op te merken. Woningcorporaties, water- en energiebedrijven en zorgverzekeraars melden huishoudens met betalingsachterstanden maandelijks bij de gemeente. Die neemt op tijd stappen om te helpen. Zo voorkomen we samen dat de problemen écht onoplosbaar worden.

Neem contact op
Bij betalingsproblemen kunt u rekenen op ons begrip en onze ondersteuning. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden om uw problemen aan te pakken. Neem hiervoor contact met ons op. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente voor een oriënterend kennismakingsgesprek. 

Dongen
De Entree
Telefoon: 14 0162
Mail: hulpbijfinancien@dongen.nl
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur.

Loon op Zand
Telefoon: 0416- 289 247.
Mail: hulpbijgeldzorgen@loonopzand.nl
De consulenten zijn dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur via het Servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg.

Gemeente Waalwijk
Team WijZ Schuldhulpverlening
Telefoon: 0416 – 683 456
Mail: info@waalwijk.nl
Openingstijden: van 8.30 – 12.30 uur.