Jessica's column: Spaghettipompoen

Pompoen, het is er weer de tijd voor. Zo heel af en toe maak ik wel eens een pompoensoepje en daarnaast heb ik ontdekt hoe lekker pompoenjam is. Maar nooit behoorde de pompoen echt tot mijn favoriete groenten. Totdat ik de spaghettipompoen ontdekte! Bijzonder, zo’n slierterige pompoen. Dit jaar stond ze voor het eerst in mijn tuintje, waardoor ik er binnenkort lekker van kan genieten.

Weinig oogst
Mijn pompoenplant geeft dit jaar -net zoals diverse andere planten- weinig oogst. Zo gaven bijvoorbeeld ook mijn fruitbomen minder vruchten. De strenge vorst in de lente is daar waarschijnlijk debet aan. En de natte zomer. Want ook al vond ikzelf deze zomer de beste zomer sinds jaren, voor diverse planten in mijn tuintje had dit een andere uitwerking. Rammenas bijvoorbeeld -een knolgroente die verwant is aan radijs- droeg dit jaar zelfs helemaal geen vrucht, maar schoot meteen in bloei. En mijn gojibesstruik had dit jaar voor het eerst last van schimmelziekte, waardoor ik haar heb gesnoeid en er dus geen gezonde besjes van heb kunnen eten.

Biologisch kweken
Maar, aan dit alles zit ook een positieve kant. Als een plant in bloei schiet, biedt dit ook een mooie mogelijkheid voor het aanleggen van een flinke voorraad eigen zaad. Daarover meer in een andere column. En ook laat het mij de oogst die ik van andere planten juist wel had, meer waarderen. Daarnaast ben ik nog blijer dat ik biologisch kweek. Want, aangezien ik mijn planten niet bespuit met bestrijdingsmiddelen, krijg ik ook geen gifresten binnen. Dat is anders bij bijvoorbeeld de reguliere aardappelteelt, om maar iets te noemen. Want daar heeft deze natte zomer en de daarmee gepaard gaande (schimmel)ziekten, geleid tot het juist extra spuiten van bestrijdingsmiddelen. Maar, ik hou niet zo van gif. Volgens mij is dat voor mens en natuur nooit gezond. En dus kies ik ervoor om dit in mijn eigen tuintje niet te gebruiken. Maar dat betekent wel dat ik nu een geringere oogst op de koop toe neem. Zo ook met mijn pompoenplant. Ik heb één kleine pompoen kunnen oogsten dit jaar. Één! Van een hele plant. Dat is héél weinig.

Lekker smullen
Maar van die ene pompoen ga ik me toch smullen! Met wat gehakt (of vleesvervanger, zo je wilt), een klein beetje courgette en wat oude kaas, hoeft er aan mijn simpele lievelingsgerecht niets meer te worden toegevoegd. Het is uit zichzelf al vol van smaak.

Gewoon, onbespoten. Uit mijn eigen tuintje.

Met smullende groetjes,

Jessica Voets