Kerst vieren in coronatijd? Zo doe je dat!

Videobellen 
Een leuk alternatief op afstand: kook ‘met elkaar’ door de laptop op het aanrecht te zetten en klets tegen elkaar aan terwijl u het feestmaal voorbereidt.  En ga videobellen tijdens het kerstdiner!  Zet een extra groot beeldscherm neerZo is het haast alsof jullie samen aan dezelfde tafel zitten.  Een variatie hierop: zet met meerdere huishoudens tegelijkertijd dezelfde kerstfilm op tijdens kerstavond. Zo geniet je van hetzelfde sfeertje, honderd procent coronaproof. 

Ben een goeie buur 
Kookt u normaal graag en uitgebreid voor veel personen? Maak dan eens een portie extra voor die ene buurman/-vrouw die alleen is of niet zo goed kan koken. Zo kunnen we er toch voor elkaar zijn.  

Dek de tafel op een slimme manier 
Door de tafel op een slimme manier te dekken, kunt u de onderlinge afstand goed bewaren. Zorg voor naamkaartjes voor uw gasten (max. 3). Kleed de tafel extra leuk aan met kaarsjes en zelfgemaakte menukaartjes. Houd er rekening mee dat niet iedereen dezelfde borden of schalen aanraakt. Verspreid het vlees, de salade of het brood over meerdere borden. Zo kunt u ze verspreid over de tafel neerzetten en hoeven de borden niet doorgegeven te worden. 

Buiten BBQ 
Buiten verspreidt het virus zich mogelijk minder makkelijk. Daarom is het natuurlijk het veiligste om gezellig buiten te zitten. Met een vuurkorf, de barbecue, glühwein, warme chocolademelk en warme kleding kunt u prima een buitenkerst organiseren. Zet een kerstboom buiten, versier alles mooi met kerstverlichting voor buiten en dek de tafel zoals u binnen zou doen (eventueel onder een partytent als er regen wordt voorspeld). 

Kerstwandeling 
Laat de gezamenlijke maaltijd links liggen en kies dit jaar voor een wandeling in de buitenlucht. Een mooi stuk bos, een heidevlakte, het park of dat ene mooie polderweggetje in de buurt is het enige dat u nodig heeft.  

(Online) gezelschapsspellen spelen 
Samen spelletjes spelen hoort echt bij kerst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om elkaar ook deze kerst uit te dagen en er zijn genoeg spelletjes waarbij iedereen, op afstand, kan blijven zitten. Of doe bijvoorbeeld een online bordspel of speel allemaal hetzelfde spel via een app. Een andere optie is om samen een fysiek spel te spelen tijdens het videobellen.  

Tot slot 
Het is waar dat kerst niet hetzelfde zal zijn. Maar met wat extra voorbereiding en aanpassingen kan het alsnog een heerlijke kerst worden! Hoe we kerstmis dit jaar ook vieren, het allerbelangrijkste is dat we gezond blijven. Maak er wat moois van!