Hulp nodig in coronatijd?

Onze collega Jetske Dijkstra, coördinator huurincasso, vertelt: We hebben vooral tijdens de eerste golf gemerkt dat mensen in financiële problemen kwamen door de coronacrisis. Ondernemers die minder inkomsten hadden of mensen met bijvoorbeeld oproepcontracten die geen werk meer hadden. Het aanvragen van een uitkering kost vaak tijd en in de tussentijd hadden mensen problemen met het betalen van de huur  

Maatwerk 
Als huurders zich bij ons melden, leveren we maatwerk. Per situatie kijken we wat de beste oplossing is. Dat kan een betalingsregeling zijn of uitstel van betaling. In sommige gevallen schakelen we hulp in van de gemeente. Zij kijken dan mee naar het financiële plaatje. Ze geven tips en controleren of iemand wel op alle toeslagen en regelingen aanspraak heeft gemaakt. Soms blijkt er toch nog ergens een potje te zijn waar men recht op heeft."   

Afspraken 
"Tijdens de eerste golf hebben we met zo’n 60 mensen afspraken gemaakt. Een groot deel kon die afspraken ook nakomen. Waar nodig hebben we aanvullende afspraken gemaakt. Nu, tijdens de tweede golf, merken we gelukkig dat minder mensen in de problemen komen. Veel mensen weten de weg te vinden naar de juiste instanties voor een vervangend inkomen. In het enkele geval dat mensen toch in de problemen komen, maken we goede betaalafspraken."  

Trek aan de bel 
"Het is belangrijk dat mensen snel bij ons aan de bel trekken als ze problemen krijgen met betalen van de huur. Dat geldt overigens niet alleen als dit door de coronacrisis komt, maar altijd. Zelf actief contact met ons zoeken werkt beter dan afwachten op wat komen gaat. We gaan graag met de huurder in gesprek over de beste oplossing. Dat kan een regeling zijn, maar dat kan ook betekenen dat we hulp inschakelen van bijvoorbeeld de gemeente. Bij betalingsproblemen kunt u rekenen op ons begrip en onze ondersteuning. Neem dus altijd contact met ons op als u er even niet meer uitkomt.”