Tegels eruit, plantjes erin!

Wateroverlast
Het aantal extreme hoosbuien blijft de komende decennia toenemen. In tegenstelling tot bomen en planten kunnen stenen geen water opslaan. En dus kan het water niet goed weg. Minder tegels betekent minder wateroverlast. Regenwater kan beter in de bodem wegvloeien en de riolering raakt minder snel overbelast.

 

Warme(re) zomers
In de zomer krijgen we vaker last van lange perioden van hitte en droogte. Warmte blijft boven deze ‘stenen’ oppervlaktes langer hangen. De temperatuur kan er meer dan 8 graden Celsius hoger zijn dan in de omgeving! Het vervangen van tegels door planten zorgt direct voor minder hitte in de tuin. Zij verdampen water waardoor de omgeving afkoelt. Daarnaast zorgen bomen voor schaduw.

 

Wat kan ik daar aan doen?
Dat is heel simpel: tegels d’r uit, planten erin! En dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Elke tegel helpt! En tuincentra of bouwmarkten hebben regelmatig acties waarbij u zelfs gratis een plantje krijgt als u een tegel inlevert.

 

Stap 1: onderzoek de mogelijkheden

Voordat u aan de slag gaat, is het slim om deze vragen te beantwoorden:

  • Ligt mijn tuin het grootste deel van de dag in de volle zon, in de schaduw of is er sprake van halfschaduw?
  • Wat voor grond ligt er onder mijn terrastegels?
  • Hoeveel tijd wil ik besteden aan het onderhoud van mijn tuin?
  • En: wat is mijn budget?

 

Stap 2: maak een plan

Als u uw eigen wensen en mogelijkheden in kaart heeft, kunt u een beplantingsplan maken. Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kunt u uzelf een hoop tijd en moeite besparen. Denk bijvoorbeeld aan ooievaarsbek in een zonnige tuin, klimop in een schaduwrijke tuin of maagdenpalm in de halfschaduw. Bent u bang voor onkruid? Werk dan met bodembedekkers! Wilt u iets voor de natuur doen? Vraag dan bij het tuincentrum nadrukkelijk om bij- en insectvriendelijke planten.

 

Stap 3: tegels eruit

Bepaal hoeveel tegels u wilt vervangen door planten. Het helpt om hierbij een plattegrond te maken van uw tuin. Wrik vervolgens de tegels met een grote schep los. Plaats een paar verwijderde tegels verticaal terug en maak een opstaand randje. Zo blijft de resterende bestrating wel ‘opgesloten’. Haal ongeveer 30 centimeter terraszand weg en vul de geul met tuinaarde en compost.

 

Stap 4: planten erin!

Zet de uitgekozen planten in de aarde. Graaf voor elke plant een apart gat. Haal de potjes van de planten en dompel de wortels voorzichtig onder in water. Zet de plant even diep in de grond als deze in de pot stond. Druk de grond rondom de plant stevig aan. Als u alles netjes heeft geëgaliseerd, kunt u de planten nog een keer water geven.