Wonen in een Tiny House

Klein, innovatief, duurzaam, demontabel, flexibel, tijdelijk; dit zijn een paar termen die op de verschillende huizen van toepassing zijn. Minitopia is tot stand gekomen in samenwerking met woningcorporatie Zayaz. Zij verhuren vijf van de maximaal 37 woningen die op het terrein gebouwd kunnen worden. 

Wonen op Minitopia, waarom niet!?
Patricia is opgegroeid in Waalwijk en huurde in Den Bosch een huis van Zayaz. Patricia vertelt: “Ik wilde graag verhuizen, maar had er de mogelijkheid niet voor. Er kwamen amper geschikte huurwoningen vrij, en ook kopen was voor mij geen optie.” Toen Zayaz het project Minitopia bekend maakte, was Patricia meteen geïnteresseerd. Ziekte en overlijdens in haar vriendenkring brachten haar de gedachte "waarom niet?!” Zoals eerder in haar leven besloot ze het avontuur aan te gaan.

WikiHouse van 50m2
Patricia woont in een WikiHouse van 50m2. Een WikiHouse is een innovatief basis ‘bouwpakket’ dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Het basismodel is samen met een architect aangepast naar haar wensen. Patricia wilde graag een lessenaars dak, meerdere units die los te koppelen zijn en veel ramen: “Ik hou van de lichtinval in de keuken op het oosten, de winterzon op het zuiden en de ondergaande zon op het westen". Het WikiHouse is opgebouwd uit gefreesde houten platen, aangevuld met gebruikte bouwmaterialen “waar ongelofelijk veel van te vinden is”, vertelt Patricia. 

Kleiner, maar zo voelt het niet
Haar huis is kleiner dan haar vorige woning. Maar zo voelt het niet! Haar nieuwe onderkomen is praktisch en ruimtelijk ingedeeld. Het vrijstaande huisje heeft een ruime keuken, een woonkamer, toilet en douche, een ruime slaapkamer en een bedstee als logeerkamer. Onder de bedstee heeft Patricia een berging gemaakt. ‘Het is zo praktisch ingedeeld dat ik eigenlijk nog te veel spullen kwijt kan!” grapt ze.

Samen delen!
Onder de bewoners van Minitopia worden spullen gedeeld zoals bijvoorbeeld een kruiwagen, een grote trap en een tuinslang. Ook zijn er wasmachines voor gezamenlijk gebruik, en op het terrein bevindt zich een kleine algemene ruimte die ook gebruikt wordt als vergaderruimte. Ook de spullen van vrijwilligers zijn daar opgeslagen. 

Unieke beleving op een unieke locatie
Minder leuke dingen kan Patricia niet noemen aan het wonen in het WikiHouse op Minitopia. Het bevalt haar heel goed vertelt ze: “Het is heel bijzonder om mee te maken hoe alle bewoners op deze unieke locatie vorm geven aan hun woning. Het is een omgeving waarin letterlijk en figuurlijk gebouwd wordt. Dit geeft energie en de sfeer is positief. Met hulp van vele vrijwilligers is mijn huisje daar onderdeel geworden. Er is met hen een band ontstaan die geweldig is om te ervaren!”.

Meer weten?
Wil je meer weten over Patricia’s WikiHouse en Minitopia? Lees verder op www.wikihousedenbosch.com en www.minitopia.eu.