Verzekeringen voor uw huurhuis

Aansprakelijkheidsverzekering 
Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen. Uzelf, uw partner, kinderen en zelfs uw huisdier kunnen ongelukjes veroorzaken. Want ongelukken zitten niet alleen thuis in een klein hoekje. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk die bal van uw kind die door de ruit van de buren gaat. Maar uw hond kan ook iemand bijten – ook al zat hij aan de lijn. De kosten kunnen flink oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u voor dit soort situaties verzekerd. 

Inboedelverzekering 
Uw spullen verzekert u via een inboedelverzekering voor brand-, storm-, water- of inbraakschade. Helaas blijkt dat sommige bewoners onvoldoende of helemaal niet verzekerd zijn. Naast alle ellende van een lekkage of een brand is het extra vervelend als de schade niet wordt vergoed. 

Verzeker huurdersbelang mee op uw inboedelverzekering 
Plaatst u zelf een keuken of badkamer in het huis? Een houten of tegelvloer of een schutting die u niet zo maar kunt verwijderen? Deze zaken zijn úw eigendom en onderdeel van de woning. We noemen dit ‘huurdersbelang’. Bij een koopwoning zijn deze vaste onderdelen in het huis meeverzekerd in de opstalverzekering. Maar omdat u die niet nodig heeft, moet u deze op een andere manier verzekeren.  

Wat valt er onder huurdersbelang? 
Onder huurdersbelang vallen alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die door u zijn aangebracht en betaald. Ook verbeteringen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die u heeft overgenomen, vallen onder huurdersbelang. U verzekert deze aanpassingen mee op uw inboedelverzekering. U geeft de waarde van de aanpassingen die u heeft gedaan op aan uw verzekeringsmaatschappij. 

Kies een inboedelverzekering die bij u past 
Inboedelverzekeringen hebben veel verschillende prijzen en voorwaarden. Ook kunt u bij een inboedelverzekering kiezen voor een ‘eigen risico’. Dit is het deel van een schade dat een verzekeraar niet vergoedt en wat u dus zelf moet betalen. Als u kiest voor een hoger eigen risico dan is meestal uw premie lager. Wij snappen dat een lagere maandpremie prettig is maar bedenk wel dat hoe hoger uw eigen risico is, hoe minder u uitgekeerd krijgt als er schade is aan de spullen in uw woning. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een inboedelverzekering niet altijd de aankoopprijs van uw spullen vergoedt (nieuwwaarde). U krijgt vaak de dagwaarde. Dit is de waarde van uw spullen na het aantal jaren gebruik, eventuele slijtage en gebreken. Bekijk daarom altijd goed de polisvoorwaarden van uw verzekering. Op een site zoals independer.nl kunt u goed verzekeringen vergelijken.