Wonen in een NOM-woning

De afgelopen weken hebben de eerste bewoners van de Nul-Op-de-Meter woning (NOM) in de Beljaart in Dongen de sleutel van hun huis ontvangen. Het zijn de eerste NOM woningen die Casade in Dongen heeft gebouwd. Wonen in een NOM woning is anders dan in een gewoon huis. Zo'n woning is zo goed geïsoleerd dat nog maar weinig energie nodig is voor verwarming. Zonnepanelen wekken energie op voor het verbruik en een slim ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er altijd goed geventileerd wordt. Een warmtepomp met boiler verwarmt het water voor verwarming, douche en keuken. Er is geen gasaansluiting en bewoners koken elektrisch.

Elektrisch koken
“We hebben nog nooit elektrisch gekookt, dus dat wordt wel wennen”. Ze kunnen bijna niet wachten tot ook zij de sleutel van hun NOM woning krijgen: Samantha en Josh uit Tilburg. Sinds ze het huis in de Beljaart toegewezen hebben gekregen, zijn ze zich gaan verdiepen in deze manier van wonen. “We wonen nu in een jaren '50 hoekwoning, dus wat (geluids)isolatie betreft gaan we er zeker op vooruit. We zijn heel benieuwd hoe het huis in de Beljaart gaat worden, hoe het voelt om een constant klimaat te hebben en hoe de installaties werken”. 

Energiebewust
Een NOM woning was geen bewuste keuze, maar Samantha en Josh hebben zich goed voorbereid en zijn al behoorlijk energiebewust. “Dat is vooral dankzij mijn vader”, zegt Josh. “die hamerde er altijd op dat we geen energie moesten verspillen. Geen licht aan in ruimtes waar je niet bent bijvoorbeeld. In het huis waar we nu wonen heb ik alle lampen door LED-verlichting vervangen en we hebben ons verdiept in de energielabels voor huishoudelijke apparaten.  Als het kan proberen we zoveel mogelijk A+++ apparaten aan te schaffen”.

Eindbestemming Canada
Het jonge stel woont nu samen in Tilburg, de geboorteplaats van Samantha. “Ik wilde wel in Tilburg blijven, maar de huizen in de stad zijn veel te duur voor ons. Dus keken we naar de mogelijkheden in de omgeving. Het is nu Dongen geworden. Daar kennen we nog niets, maar dat komt wel. We hebben er in ieder geval heel veel zin in. Maar…..ik ben en blijf een ‘kruik’”, lacht Samantha. Josh komt oorspronkelijk uit Canada maar woont al 21 jaar in Nederland. “Ik heb last van heimwee en wil ooit graag terug naar Canada. Ik kijk er heel erg naar uit om naar Dongen te verhuizen. Maar Canada is mijn eindbestemming”.