Nul-Op-de-Meter woningen (NOM)

Vanaf 2050 moeten alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal zijn. Dat past helemaal bij onze duurzame ambitie. Tegelijk willen we de woonlasten voor onze huurders laag houden én hen kwalitatief goede en comfortabele woningen bieden. We doen dit bijvoorbeeld door Nul-Op-de-Meter (NOM) woningen te bouwen. Maar ook door bestaande woningen te verbouwen naar NOM.

Verbouwen naar Nul-Op-de-Meter

In Sprang-Capelle verbouwden we vijf eengezinswoningen in bewoonde staat naar NOM. Hoe dat ging ziet u in dit filmpje:

Wat zijn de kenmerken van een NOM woning?

  • Zo goed geïsoleerd dat nog maar weinig energie nodig is voor verwarming.
  • Wekt door zonnepanelen energie op voor het verbruik: voldoende bij gemiddelde omstandigheden en energiebewust gebruik.
  • Een slim ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de woning altijd goed geventileerd wordt.
  • Een warmtepomp met boiler verwarmt het water voor verwarming, douche en keuken.
  • Geen gasaansluiting. Alle benodigde energie is elektrisch, ook voor het koken.

Energieprestatievergoeding (EPV)

Als u een NOM woning van ons huurt, betaalt u ons elke maand een ‘EnergiePrestatieVergoeding’. Dit bedrag compenseert deels de extra kosten die we maken om een NOM woning te bouwen, zodat deze de energie opwekt die we beloven.

Energierekening

De energieprestatievergoeding vervangt meestal het grootste deel van de kosten die u normaal betaalt aan de energieleverancier. U heeft wel altijd een elektra aansluiting bij een energieleverancier nodig. Een maandelijks voorschot aan de energieleverancier blijft dus bestaan. Net als de jaarlijkse afrekening, waar ook uw eventuele extra verbruik op staat. Dit verbruik hangt af van uw gezinssamenstelling, de uitrusting van uw woning, de aanwezige apparatuur, de weersomstandigheden en uw woongedrag. ‘Nul op de meter’ betekent niet automatisch ‘nul op de rekening’. Uw woongedrag beïnvloedt uw eindafrekening. Hoe bewuster u omgaat met uw energieverbruik, hoe minder u extra betaalt. En misschien krijgt u zelfs geld terug!

Anders wonen

Wonen in een NOM woning is anders dan in een gewoon huis. Zo kookt u altijd elektrisch en krijgt elke verblijfsruimte automatisch verse en gezuiverde lucht zonder dat u ramen opent. Ook ontbreekt de stralingswarmte van radiatoren en is de temperatuur in elke ruimte constant en hetzelfde.

Vertalen / Translate