Zonnepanelen

We werken aan duurzaam en betaalbaar wonen voor onze huurders. Bijvoorbeeld met verschillende soorten zonnepanelen. Er liggen zonnepanelen op verschillende woongebouwen en huizen, zoals bijvoorbeeld Nul-Op-de-Meter (NOM) woningen.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Ik wil graag zonnepanelen plaatsen, wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Op dit moment is het nog niet mogelijk voor individuele huurders om zonnepanelen te leggen.
We snappen dat dit misschien teleurstellend is, maar we werken aan mogelijkheden voor de toekomst.

Zonnepanelen via Dakenstroom? Hoe werkt dat?

Algemeen

Via ons woningverbeteringsprogramma Dakenstroom vervangen we honderden schuine daken door een nieuw, goed geïsoleerd dak. Die daken leggen we vol met zonnepanelen. Op sommige delen komt groen.

Alle huurders van Casade kunnen profiteren van de duurzaam opgewekte zonne-energie. Door lid te worden van Zonnecoöperatie Dakenstroom krijgen zij namelijk korting op hun energiebelasting.

Wat is het energielabel van mijn woning?

Algemeen

U vindt al deze informatie op de website https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/. Hier leest u wat het energielabel van uw woning is en hoe lang deze nog geldig is. Als een energielabel is geregistreerd, blijft deze 10 jaar geldig.

In de afgelopen jaren zijn de regels om een energielabel te berekenen, wel drie keer veranderd. Het kan daarom zijn dat het label van uw woning verandert, terwijl er niks aan uw woning verandert. Dat heeft met de rekenmethode te maken. Het hangt er ook vanaf wanneer de woning het energielabel gekregen heeft. Casade is continu bezig met het actualiseren van de energielabels. Ook na een woningverbetering wordt het energielabel opnieuw vastgesteld en geregistreerd. Het kan eventjes duren voordat het energielabel geregistreerd is.

Waarom plaatst Casade zonnepanelen op woongebouwen?

Algemeen

De zonnepanelen produceren energie, waardoor de energierekening van Casade lager wordt. Dit voordeel berekenen we door aan alle huurders van woongebouwen. Alle huurders die servicekosten betalen voor de elektra in de gemeenschappelijke ruimtes, krijgen hierop een korting. Zo zorgen we voor duurzaam en betaalbaar wonen voor onze huurders.

Mijn zonnepanelen leveren weinig op / ik moet terugleverkosten betalen. Kan ik een vergoeding krijgen?

Algemeen

Casade betaalt hier geen vergoedingen voor. We zijn niet verantwoordelijk voor energieprijzen, wet- en regelgeving of andere zaken die invloed hebben op uw energierekening. Waarschijnlijk kunt u wel veel voordeel behalen als u een energiecontract afsluit dat voordelig is voor mensen met zonnepanelen. Gebruik daarvoor een vergelijkingssite als independer.nl, overstappen.nl of easyswitch.nl.  

Teruglevering van zonnepanelen-stroom gaat mij misschien geld kosten. Kan Casade de installatie uitzetten en de gebruikersvergoeding stopzetten?

Algemeen

Wij kunnen uw installatie niet voor u uitzetten. Dat kunt u zelf wel, maar dat raden wij u niet aan. Dit verhoogt namelijk de kans op storingen. De gebruikersvergoeding voor de zonnepanelen is onderdeel geworden van uw huurcontract. Dit kunnen wij niet stopzetten. Terugleveren is op dit moment inderdaad minder interessant dan eerder, maar hoeft geen geld te kosten. U kunt nog steeds besparen in de energiekosten. We adviseren om elk jaar te onderzoeken of uw energieleverancier nog de beste prijzen en voorwaarden heeft voor zonnepanelen. Gebruik daarvoor een vergelijkingssite zoals independer.nl, overstappen.nl of easyswitch.nl. Ook kunt u zelf uw apparaten vaker aanzetten als de zon schijnt. Dan gebruikt u de opgewekte stroom meteen. Bijvoorbeeld door overdag te wassen. 

Wat gebeurt als straks in 2027 de salderingsregeling weg is?

Algemeen

U denkt misschien: nu zijn er terugleverkosten, straks is óók de saldering weg en kost het u meer geld. Maar we verwachten niet dat de terugleverkosten dan blijven. De terugleverkosten zijn ingevoerd omdat de salderingsregeling energiebedrijven geld kost. Zodra de salderingsregeling verandert, is er geen reden meer voor terugleverkosten. De regering wil zorgen dat de terugleverkosten stoppen als de regels voor salderen veranderen. Ook is er vanuit de politiek veel aandacht voor de kosten van huurders met zonnepanelen. We houden u op de hoogte. 

Waarom betaal ik sinds kort terugleverkosten aan mijn energieleverancier?

Algemeen

In de zomer leveren uw zonnepanelen veel stroom aan het elektriciteitsnet. Op dat moment is stroom vaak heel goedkoop. Hierdoor krijgt uw energieleverancier er weinig geld voor. In de winter krijgt u dure stroom terug. Dit kost het energiebedrijf geld. Daarom brengen steeds meer energiebedrijven kosten in rekening voor het terugleveren van stroom. Dit noemen we terugleverkosten. Niet alle energiebedrijven brengen dezelfde kosten in rekening. Ook kunt u nog tot 2027 profiteren van de salderingsregeling. Waarbij u een vergoeding ontvangt voor de stroom die u teruglevert. 

Wat gebeurt er met de stroom die niet wordt gebruikt?

Algemeen

De stroom van de zonnepanelen die niet wordt gebruikt, gaat terug naar het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt aan het einde van het jaar weggestreept tegen de stroom die u op andere momenten gebruikt. Dat heet salderen en hierdoor gaat uw energierekening omlaag. Dit werkt nu met een salderingsregeling vanuit de overheid. Maar deze regeling stopt per 1 januari 2027. Hoeveel voordeel u overhoudt, hangt af van uw situatie. Het ligt bijvoorbeeld aan uw energiecontract, hoeveel zonnepanelen u heeft en hoeveel stroom u direct zelf gebruikt.