Asbest: wat zijn de risico's?

In oudere huizen (van vóór 1994) kunt u nog op allerlei plekken asbest tegenkomen. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar het heeft ook een groot nadeel: asbestvezels zijn gevaarlijk als u ze inademt.

Wat zijn de risico’s van asbest en hoe herken je het?
Asbest is onder andere verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar het kan ook in ander materiaal zitten, zoals plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. Of in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken. Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand en kunt u het rustig laten zitten. Maar als u erin gaat breken, boren of zagen, komen er kankerverwekkende vezels vrij. Vooral in huis is dat onwenselijk: het asbest kan daar lang aanwezig blijven waardoor het risico op inademen groot is.

Heeft uw berging een asbesthoudend dak?
Asbestdaken raken door weer en wind beschadigd, waardoor er kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terechtkomen. Als uw berging een asbesthoudend dak heeft, dan vervangen we dat vóór 2024 door asbestvrije golfplaten. U ontvangt een brief van ons voordat we bij u in de buurt de daken gaan vervangen.

Heeft u asbest op een schuurtje dat u zelf geplaatst hebt?
Dan betalen wij de kosten voor het verwijderen van deze asbesthoudende platen. Neem gerust contact met ons op als u van dit aanbod gebruik wilt maken. U kunt ons bellen op telefoonnummer 0800 55 222 22.

Tips voor omgaan met asbest

  1. Ga niet in asbest boren of zagen en zorg dat u het niet breekt. Er komen dan kankerverwekkende vezels vrij die u kunt inademen. Dat kan slecht zijn voor uw gezondheid.
  2. Vaak zit het asbest vast in een ander materiaal (meestal cement). Dit noemen we hechtgebonden. Dit asbest kunt u laten zitten zolang het niet beschadigd is. Denk aan wandplaten en buizen voor riool, gas- en waterleiding.
  3. Er is ook asbest dat niet vastzit in een ander materiaal. Dit noemen we niet-hechtgebonden. Denk aan asbest in de onderlaag van oud vloerzeil, kit en zachtboard platen. Zulk asbest komt makkelijker vrij. Het kan nodig zijn om dit te laten afdekken of verwijderen.
  4. Asbest herkennen is lastig. Op Asbest in en om het huis vindt u foto’s en plaatjes van plekken waar u asbest kunt tegenkomen.

(bron: www.milieucentraal.nl)