Ventileren in de winter

In de zomer is het meestal geen probleem om uw huis te ventileren. Waarschijnlijk zet u vanzelf de ramen en deuren open om te genieten van het mooie weer en de verkoeling die de frisse lucht brengt. In de wintermaanden zijn we een groot deel van de dag binnen. De ramen en deuren zitten dan zoveel mogelijk dicht om de kou buiten te houden. Hierdoor kan het vocht in huis uw woning niet kan verlaten. Teveel vocht kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longaandoeningen als astma of allergieën. Daarom is ventileren ook in de winter heel belangrijk!

Gezonde binnenlucht
Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning. Door uw woning te ventileren, vervangt u namelijk vervuilde en vochtige binnenlucht door verse buitenlucht. Zo voorkomt u ademhalingsproblemen, vochtproblemen en schimmelvorming.

Ramen openzetten
Ook al is het niet erg aangenaam om de ramen ’s winters open te zetten, toch is het een goed idee om dat te doen. Dat hoeft niet lang te zijn: als u aan beide kanten van uw woning de ramen openzet, is de vuile lucht zo verjaagd en kunt u snel de ramen weer sluiten. Met ramen op een kiepstand is het makkelijker om continu te ventileren.

Energie besparen
Het raam openzetten in de winter? Het lijkt een vreemd advies als je duurzaam wilt wonen. Toch helpt dit juist om energie te besparen! Hoe zit dat?
Door elke dag te luchten wordt de vochtige lucht in huis snel afgevoerd. Tegelijkertijd komt verse drogere lucht uw huis in. Het is voor de cv-ketel veel makkelijker om die droge lucht weer te verwarmen naar de door u gewenste temperatuur. Hoe vreemd het ook klinkt. Juist door te luchten bespaart u dus energie. Doe dit dan wel op een moment dat de verwarming niet aan staat.