Wat moet je doen bij een frituurbrand?

Wat te doen bij een frituurbrand?
Haal bij een frituurbrand altijd als eerste de stekker van de frituurpan uit het stopcontact. Staat de frituurpan onder een afzuigkap? Schakel dan ook de afzuigkap uit, zodat de vlammen van de frituurbrand niet overslaan naar de afzuigkap. 

Vetbrandblusser
Het blussen van een frituurbrand vraagt om een andere aanpak dan het bestrijden van een brand op bijvoorbeeld hout, stof of textiel. Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim. Hierdoor komt er geen nieuwe zuurstof bij en kan de brand zich niet verder uitbreiden. Laat de frituurpan een uur staan na het blussen van de frituurbrand, zodat de frituurpan helemaal kan afkoelen. 

Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Er zijn een aantal veelgemaakte fouten bij het blussen van een frituurbrand, waardoor het vuur zich juist uitbreidt in plaats van dat het vuur gedoofd wordt.

1. Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen.

2. Verplaats een brandende frituurpan niet. De kans is groot dat u dan vet morst. Brandwonden en verplaatsing van de brand kan het gevolg zijn.

3. Een blusdeken is niet geschikt om een frituurbrand op de juiste manier te blussen. 

Bel de brandweeer
Is de brand groter dan een voetbal, neem dan geen enkel risico. Breng uzelf en uw omgeving in veiligheid en bel de brandweer.

Bron: http://www.checkdebrandveiligheid.nl