Ventilatie

Dagelijks goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Zorg voor voldoende frisse lucht en voer waterdamp en geurtjes af. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via afzuigers (zogenaamde ventielen of roosters) in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Algemeen

Een keer per 3 jaar komt de installateur bij u langs voor onderhoud van de WTW-installatie en het vervangen van de filters. Daarna laat de installateur 5 sets filters achter in uw woning zodat u de filters elk half jaar zelf kunt vervangen.

 

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanische ventilatie?

Algemeen

Heeft uw systeem 2 standen?
Gebruik dan:

  • Stand 1: standaard
  • Stand 2: als u kookt, doucht, verft, was droogt of veel visite heeft. 
    TIP: Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op deze stand staan. Zo zorgt u ervoor dat zo veel mogelijk vocht en kookdampen verdwijnen.

Heeft uw systeem 3 standen?
Gebruik dan:

  • Stand 1: als u weg bent en 's nachts
  • Stand 2: als u thuis bent
  • Stand 3: als u kookt, doucht, verft, was droogt of veel visite heeft.
    TIP: Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat zo veel mogelijk vocht en kookdampen verdwijnen.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van mijn mechanische ventilatie schoon?

Algemeen

Een keer per zes jaar reinigen we de gehele kanalen. Vanaf 2024 wordt daarmee een inhaalslag gemaakt. Uw woning komt vanzelf gedurende zes jaar eens aan de beurt. 

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

Algemeen

De ventielen of roosters kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel.

Zijn de ventielen erg vies?
Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, plaats deze dan op de juiste stand en op dezelfde plaats terug. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Zitten er filters in het ventilatiesysteem?
Er worden verschillende filters gebruikt in de WTW installaties:

  • Papieren filters kunnen niet gewassen worden. U kunt deze wel voorzichtig met de stofzuiger schoonmaken. (Achtergelaten filters kunt u 1 x per half jaar vervangen).
  • Vilten filters kunnen ook niet gewassen worden. (Achtergelaten filters kunt u 1 x per half jaar vervangen).

Klusfilmpjes
Deze handige klusfilmpjes helpen u bij het schoonhouden van uw ventilatiesysteem:
reinigen ventilatieroosters 

Wat is mechanische ventilatie met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Dit systeem gebruikt warmte uit de lucht die de woning uitgaat om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en bespaart energiekosten.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Algemeen

In ieder geval moet u de woning goed verwarmen en ventileren. Zeker ook de meer vochtige ruimtes, als keuken en badkamer. Tips die écht helpen:

- Kort douchen en daarna met een trekkertje de douchewand even droog maken.

- Houd zoveel mogelijk de deksel op de pannen tijdens het koken.

- Zet het interne ventilatiekanaal zo mogelijk op een hogere stand tijdens het douchen en koken of zet een raampje open

- Heb u een afzuigkap? Zet die aan tijdens het koken

- Breng schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Schimmelwerende middelen koopt u in de bouwmarkt. Voor het aanbrengen daarvan de ondergrond goed schoon maken met warm water met soda. 


Wilt u meer advies? Bel dan

0416 725 100

.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafonds of in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is de toename van huisstofmijt en schimmels wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen, luchtwegproblemen en ogen. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

 In dit handige klusfilmpje laat onze wijkbeheerder zien hoe u goed ventileert.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Jazeker! Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen.

Wist u dat u door ventileren geld bespaart?
Droge lucht verwarmen duurt korter dan vochtige lucht en kost dus minder energie!

Wanneer wordt mijn ventilatiebox schoongemaakt?

Algemeen

Heeft u een ventilatiebox die alleen lucht afzuigt, een zogenaamde mechanische ventilatie (MV) box? Dan wordt deze één keer per zes jaar schoongemaakt en onderhouden.

Heeft u een ventilatiebox die lucht afzuigt én inblaast, een zogenaamd ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW)? Dan wordt deze één keer per drie jaar schoongemaakt en onderhouden.