Wonen en zorg

Wonen en zorg

Fijn en betaalbaar wonen: daar staat Casade voor. Zorgen dat onze huurders zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, hoort daar ook bij.

Veel gevraagd over Wonen en zorg

Ik heb medische beperkingen en moet naar een aangepaste woning. Hoe regel ik dat?

U kunt contact opnemen met uw gemeente en de situatie uitleggen. Misschien kunt u een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze wet is erop gericht dat iedereen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen, ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Daarom kijkt de gemeente in zo'n geval altijd eerst of de woning binnen een bepaald budget aangepast kan worden.

Als aanpassing niet mogelijk is kan de gemeente besluiten een Wmo-verhuisadvies af te geven. Zo'n advies geeft u voorrang op woningen die voldoen aan de eisen van dit verhuisadvies. Bij meerdere kandidaten krijgt degene met het oudste verhuisadvies de woning als eerste aangeboden.

ATTENTIE: Deze urgentiestatus is alleen bedoeld voor wanneer iemand onvoorzien door ergonomische problemen niet meer in de woning kan blijven wonen, of dat dit alleen nog lukt na een grote, dure woningaanpassing. Het is dus niet bedoeld voor senioren die al lange tijd beperkingen hebben, maar hier niet op hebben geanticipeerd door zich in te schrijven, te sparen voor een traplift etc.

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn woning blijven wonen. Kan ik mijn woning (laten) aanpassen?

U kunt bij ons terecht voor kleine aanpassingen in huis, zoals:
- steunbeugels plaatsen
- drempels weghalen
- antislip tegels aanbrengen
- een tweede toilet plaatsen

Onze seniorenconsulent geeft u graag persoonlijk advies. Maak een afspraak via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22.

Zijn er grotere aanpassingen nodig? Neem dan contact op met uw gemeente voor een aanpassing via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ik heb pas een scootmobiel en die kan niet door de poort/in mijn schuur. Past Casade dit aan?

De seniorenconsulent komt graag bij u langs om deze situatie met u te bespreken. U kunt een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22.

Ik wil graag een verhoogd toilet en/of beugels. Kan ik dit bij jullie aanvragen?

Dat kan. Maak voor een persoonlijk advies een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22. 

Ik zoek een aanleunwoning. Hoe regel ik dat?

Wij hebben een aantal aanleunwoningen in de buurt van verschillende zorgcentra. Voor de toewijzing van deze woningen gelden speciale regels.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van deze aanleunwoningen? Raadpleeg de website van het zorgcentrum van uw keuze. Als u voldoet aan de regels kunt u zich bij hen inschrijven en komt u op de wachtlijst.

  • Stichting Schakelring
    aanleunwoningen De Waard - Drunenseweg in Waalwijk
    www.schakelring.nl

Heel soms bieden we een vrijkomende aanleuningwoning aan via Woning in Zicht. Dit is alleen het geval als er op dat moment geen kandidaten op de wachtlijst staan. Om te kunnen reageren op deze geadverteerde woningen, dient u ingeschreven te staan bij Woning in Zicht. 

Waar kan ik een aanvraag indienen voor een Wmo-aanpassing in mijn woning?

Een Wmo-aanpassing vraagt u aan bij uw gemeente. Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen niet altijd helemaal. Het kan dus zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De gemeente kan u hier alles over vertellen.

Voor kleine aanpassingen in uw woning, zoals beugels, een douchezitje of het verwijderen van drempels kunt u bij ons terecht. Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22. 

Waar kan ik een aanpassing aanvragen voor de algemene hal?

Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent via 0800 55 222 22. Samen kunt u mogelijke oplossingen bespreken en bekijken.

Moet ik betalen voor een Wmo-aanpassing?

Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen deels of volledig. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. Uw gemeente kan u hier alles over vertellen. 

Heeft u kleine aanpassingen nodig, zoals bijvoorbeeld beugels, een douchezitje of tweede toilet waardoor u langer zelfstandig kunt blijven wonen? Wij helpen u daar graag bij. U kunt hiervoor een afspraak maken met onze seniorenconsulent

Wat houdt de Wet maatschappelijke ondersteuning in?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo.

Wat is een Wmo-verhuisadvies? Kan ik daar aanspraak op maken?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat iedereen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Daarom wordt in zo’n geval door de gemeente altijd eerst gekeken of de woning – binnen een bepaald budget – aangepast kan worden.

Als aanpassing niet mogelijk is kán de gemeente besluiten een ‘Wmo-verhuisadvies’ af te geven. Zo’n advies geeft u voorrang op woningen die voldoen aan de eisen die gespecificeerd zijn in dit verhuisadvies. U reageert zelf op deze woningen via Woning in Zicht. Bij meerdere kandidaten krijgt degene met het oudste verhuisadvies de woning als eerste aangeboden.

ATTENTIE: Deze urgentiestatus is alleen bedoeld voor wanneer iemand onvoorzien door ergonomische problemen niet meer in de woning kan blijven wonen, of dat dit alleen nog lukt na een grote, dure woningaanpassing. Het is dus niet bedoeld voor senioren die al lange tijd beperkingen hebben, maar hier niet op hebben geanticipeerd door zich in te schrijven, te sparen voor een traplift etc.

Wat is een zorgwoning?

Een zorgwoning is een huurwoning waar u met de daaraan gekoppelde zorg, zelfstandig kunt wonen. Vaak worden er activiteiten georganiseerd waaraan u eventueel mee kunt doen.

Verhuren jullie seniorenwoningen?

Ja, wij verhuren levensloopbestendige woningen waarbij mensen van 55 jaar of ouder voorrang hebben. In sommige gevallen heeft u de mogelijkheid om zelf zorg in te kopen. Al onze beschikbare woningen vindt u op Woning in Zicht.

Ik heb met spoed aanpassingen nodig.

Heeft u met spoed aanpassingen nodig, bijvoorbeeld omdat u herstelt van een operatie? Neem dan contact op met naar Medipoint, Thebe thuiszorgwinkel of Kruiszorg. Beugels bij het toilet, een verhoogd toilet, een douchestoeltje en nog veel meer voorzieningen zijn daar (vaak gratis) te leen. 

Heeft u een definitieve aanpassing nodig? Maak dan een afspraak met onze seniorenconsulent. Hou er rekening mee dat wij niet met spoed iets voor u kunnen betekenen.

Vertalen / Translate