Overlast

Overlast

Ervaart u overlast van uw buren? Laat de irritatie niet oplopen en ga zo snel mogelijk het gesprek aan. Vaak zijn mensen zich niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Blijf met elkaar in gesprek en probeer uw klacht op een positieve manier te bespreken. Het resultaat is dat u beide uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk. Komt u er samen echt niet uit? Neem dan contact met ons op.

Veel gevraagd over Overlast

Ik ervaar overlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken.

Komt u er samen niet uit? Kijk dan eerst op de website van ContourDeTwern voor buurtbemiddeling. Wellicht kan dat een oplossing bieden. Is er sprake van ernstige overlast kunt u ook de politie inschakelen. 

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Wij onderzoeken de melding. Als het nodig is kijken we op locatie en gaan we in gesprek met buren of omwonenden. Daarna nemen we contact op met de melder, om de uitkomsten van het onderzoek te delen.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Meld dit bij de politie of Casade. Liever anoniem? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Het kweken of bewerken van hennep is verboden in onze huurwoningen. Wij hanteren een zero tolerance beleid. Dat wil zeggen dat we bij het aantreffen van hennep of andere drugs direct overgaan tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Als wij hennepkweek of een ander type productie van (soft-)drugs ontdekken, geven wij de huurder de mogelijkheid vrijwillig het huurcontract op te zeggen. Het kan daarom voorkomen dat u de huurder nog in de woning ziet omdat de woning niet direct wordt ontruimd.

Zegt de huurder de huurovereenkomst niet vrijwillig op, dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te beëindigen en de woning te ontruimen. De rechter wijst dit vonnis meestal toe. Als het vonnis is uitgesproken, informeren wij de omwonenden over de situatie. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder.

Een veroordeelde huurder komt twee jaar niet meer in aanmerking voor een andere woning. 

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Wij hanteren een zero tolerance beleid. Bij ontdekking van hennep of andere drugs starten wij altijd een gerechtelijke procedure. Wij stellen de huurder in de gelegenheid om zelf de huurovereenkomst te beëindigen. Doet de huurder dat niet, dan vragen we de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen. De kosten hiervan moet de huurder betalen. Als de rechter een vonnis heeft uitgesproken informeren wij de omwonenden over de situatie. 

Heeft u het vermoeden van drugshandel, bel dan de politie. U kunt dit ook melden via Meld Misdaad Anoniem. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Kan ik overlast anoniem melden?

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Daarom kunt u geen anonieme melding aan ons doorgeven.

Een overlastmelding behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de een niet anonieme overlastmelding als bewijsmiddel aan. 

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft, altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op.

Komt u er niet uit, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen of, als het heel erg is, met de politie bellen. Kijk voor meer informatie over buurtbemiddeling op de website van ContourDeTwern.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Wij treden op bij extreme overlast. De overlast moet objectief en aantoonbaar in strijd zijn met de huurovereenkomst. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis daarom ook niet zomaar toe.

Er moet dus voor lange tijd veel aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen van verschillende melders nodig, die wij aan de rechter kunnen voorleggen. Ook moet er voldoende objectief bewijs zijn van bijvoorbeeld instanties als politie en zorg- of hulpverleningspartijen.

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

U geeft dit door aan Casade. Onze wijkbeheerder gaat bij de woning kijken en beoordeelt wat we er aan kunnen doen.

Treden jullie op bij een burenruzie?

Burenruzies zijn altijd in de eerste plaats uw eigen verantwoordelijkheid. Hebt u regelmatig last van uw buren en heeft dit invloed op uw woonplezier? Nodig dan uw buren eens uit voor een kop koffie en breng uw ergernissen ter sprake. Dat is niet altijd makkelijk, maar een vriendelijk gesprek lost vaak al veel op.

Komt u er samen niet uit en loopt het uit de hand? Dan kunt u ons bellen. U kunt ook buurtbemiddeling inschakelen via ContourDeTwern.

Wat gebeurt er als jullie handel in, gebruik van en/of opslag van lachgas ontdekken?

Wij hanteren een zero tolerance beleid. Bij ontdekking van lachgas of andere drugs starten wij altijd een gerechtelijke procedure. Wij stellen de huurder in de gelegenheid om zelf de huurovereenkomst te beëindigen. Doet de huurder dat niet, dan vragen we de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen. De kosten hiervan moet de huurder betalen. Als de rechter een vonnis heeft uitgesproken informeren wij de omwonenden over de situatie.

Opiumwet
Lachgas wordt steeds meer in en rondom woningen verhandeld en gebruikt. Het is een sterk oxiderend product, opslag kan echt gevaarlijk zijn. Er zijn té veel ongelukken gebeurd met lachgas. Daarom brengt de overheid lachgas onder de werking van de Opiumwet. Daarmee is het ook binnenkort strafrechtelijk verboden om in woningen lachgas aanwezig te hebben, er in te handelen of te gebruiken. 

Melden
Vermoedt u handel in, gebruik van en/of opslag van lachgas in een van onze woningen? Meld ons dit dan zo snel mogelijk! Als u hier overlast van heeft, meld dit dan ook bij de politie.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen. Of wij kunnen helpen bij het oplossen is afhankelijk van de situatie.

In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet door de woningeigenaar zelf opgestart worden.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

U kunt hiervoor buurtbemiddeling inschakelen, wij bemiddelen hier niet in. Kijk voor informatie op de website van ContourDeTwern. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Vertalen / Translate