Overlast

Ervaart u overlast van uw buren? Laat de irritatie niet oplopen en ga zo snel mogelijk het gesprek aan. Vaak zijn mensen zich niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Blijf met elkaar in gesprek en probeer uw klacht op een positieve manier te bespreken. Het resultaat is dat u beide uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk. Komt u er samen echt niet uit? Neem dan contact met ons op.

Veel gevraagd over Overlast

Ik ervaar overlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beiden goed werken.

Komt u er samen niet uit? Kijk dan eerst op de website van ContourDeTwern voor buurtbemiddeling. Misschien kan dat een oplossing bieden. Is er sprake van ernstige overlast kunt u ook de politie inschakelen. 

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Wij onderzoeken de melding. Als het nodig is kijken we op locatie en gaan we in gesprek met buren of omwonenden. Daarna nemen we contact op met de melder, om de uitkomsten van het onderzoek te delen.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Meld dit bij de politie of Casade. Liever anoniem? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Het kweken of bewerken van hennep is verboden in onze huurwoningen. Wij hanteren een zero tolerance beleid. Dat wil zeggen dat we direct overgaan tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning als we hennep of andere drugs in een woning vinden.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Als wij hennepkweek of een ander type productie van (soft-)drugs ontdekken, krijgt de huurder de mogelijkheid vrijwillig het huurcontract op te zeggen. Het kan daarom voorkomen dat u de huurder nog in de woning ziet omdat de woning niet direct wordt ontruimd.

Zegt de huurder de huurovereenkomst niet vrijwillig op? Dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te beëindigen en de woning te ontruimen. De rechter wijst dit vonnis meestal toe. Als het vonnis is uitgesproken, informeren wij de omwonenden over de situatie. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Een veroordeelde huurder komt twee jaar niet meer in aanmerking voor een andere woning. 

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Wij hebben een zero tolerance beleid. Als we hennep of andere drugs in ee woning vinden starten wij altijd een gerechtelijke procedure. De huurder krijgt de mogelijkheid om zelf de huurovereenkomst op te zeggen. Doet de huurder dat niet, dan vragen we de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen. De kosten hiervan moet de huurder betalen. Als de rechter een vonnis heeft uitgesproken informeren wij de omwonenden over de situatie. 

Opiumwet
Lachgas wordt steeds meer in en rondom woningen verhandeld en gebruikt. Het is een sterk oxiderend product, opslag kan echt gevaarlijk zijn. Er zijn té veel ongelukken gebeurd met lachgas. Daarom brengt de overheid lachgas onder de werking van de Opiumwet. Daarmee is het binnenkort ook strafrechtelijk verboden om in woningen lachgas te hebben, er in te handelen of te gebruiken. 

Melden
Vermoedt u handel in, gebruik van en/of opslag van lachgas in een van onze woningen? Meld ons dit dan zo snel mogelijk! Als u hier overlast van heeft, meld dit dan ook bij de politie. U kunt ook een melding doen via Meld Misdaad Anoniem.

Ga niet zelf op onderzoek uit.

Wat gebeurt er als jullie handel in, gebruik van en/of opslag van lachgas ontdekken?

Wij hebben een zero tolerance beleid. Bij ontdekking van lachgas of andere drugs starten wij altijd een gerechtelijke procedure. De huurder krijgt de kans om zelf de huurovereenkomst te opzeggen. Doet de huurder dat niet, dan vragen we de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen. De kosten hiervan moet de huurder betalen. Als de rechter een vonnis heeft uitgesproken informeren wij de omwonenden over de situatie.

Opiumwet
Lachgas wordt steeds meer in en rondom woningen verhandeld en gebruikt. Het is een sterk oxiderend product. Opslag kan echt gevaarlijk zijn. Er zijn té veel ongelukken gebeurd met lachgas. Daarom brengt de overheid lachgas onder de werking van de Opiumwet. Daarmee is het binnenkort ook strafrechtelijk verboden om in woningen lachgas aanwezig te hebben, er in te handelen of te gebruiken. 

Melden
Vermoedt u handel in, gebruik van en/of opslag van lachgas in een van onze woningen? Meld ons dit dan zo snel mogelijk! Als u hier overlast van heeft, meld dit dan ook bij de politie.

Kan ik overlast anoniem melden?

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Daarom kunt u geen anonieme melding aan ons doorgeven.

Een overlastmelding behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, gebruiken wij de overlastmelding als bewijsmiddel. 

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Spreek de buren altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat zij zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op.

Komt u er niet uit, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen of, als het heel erg is, met de politie bellen. Kijk voor meer informatie over buurtbemiddeling op de website van ContourDeTwern.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Wij treden op bij extreme overlast die in strijd is met de huurovereenkomst. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis daarom ook niet zomaar toe. Er moet voor lange tijd veel aan de hand zijn.

Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen van verschillende melders nodig, die wij aan de rechter kunnen voorleggen. Ook moet er voldoende onpartijdig bewijs zijn van bijvoorbeeld instanties als politie en zorg- of hulpverleningspartijen.

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Geef dit aan ons door. Onze wijkbeheerder gaat dan naar de woning om te kijken wat we er aan kunnen doen.

Treden jullie op bij een burenruzie?

Burenruzies probeert u altijd eerst zelf op te lossen. Heeft u regelmatig last van uw buren? Nodig ze dan eens uit voor een kop koffie en vertel hen waar u last van heeft. Dat is niet altijd makkelijk, maar een vriendelijk gesprek lost vaak al veel op.

Komt u er samen niet uit en loopt het uit de hand? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen via ContourDeTwern. Als ook dat niet werkt, neem dan contact met ons op. Bij ernstige overlast kunt u de politie bellen.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen. Of wij kunnen helpen bij het oplossen is afhankelijk van de situatie.

Meestal moet u de problemen zelf aanpakken en oplossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak start u zelf op.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

U kunt hiervoor buurtbemiddeling inschakelen van ContourDeTwern. Wij bemiddelen hier niet in.

U kunt de overlast ook melden bij de politie of de gemeente.